εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ

0 comments
 
Τον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
 
 
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ». 
 
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται με ενδιαφέρον από τους φορείς του κλάδου και το σύνολο του αγροτικού κόσμου αφού θα διαμορφώνει την νέα κατάσταση στη συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο – αναλύσεις τροφίμων (οι γεωπόνοι – τεχνολόγοι τροφίμων θα μπορούν να κάνουν αναλύσεις τροφίμων επίσημα), ενώ αναμένεται το κτηνιατρικό επάγγελμα να χαρακτηριστεί ανθυγιεινό.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο η ηγεσία του ΥπΑΑΤ προσπαθεί να ρυθμίσει εκκρεμότητες και θέματα που ταλανίζουν τόσο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας όσο και του Γεωτεχνικούς. Έτσι ρυθμίζει θέματα τροφίμων και ζωοτροφών, Υγείας και προστασίας ζώων, ζωικών προϊόντων και παραπροϊόντων, εισαγωγών και εξαγωγών, υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αναδασμών, μητρώου αγροτών, αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, έγκρισης, κυκλοφορίας και διάθεσης γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους, λιπασμάτων κ.α. πολλά θέματα.
 
Με το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθούν και τροποποιήσεις που αφορούν τα εξής:
Ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγροτών (το 20% που βρίσκονται στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ).
Τροποποίηση διατάξεων που αφορούν θέματα διαχείρισης γης – νόμο 4061/2012 (Α’ 66)
Τροποποίηση διατάξεων που αφορούν το μητρώο αγροτών – νόμο 3874/2010 (Α’ 151) και 2520/1997 (Α’ 173)
Τροποποίηση διατάξεων που αφορούν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις – νόμο 4065/2012 (Α’ 52)
Τροποποίηση διατάξεων που αφορούν θέματα φυτοπροστασίας – νόμο 4036/2012 (Α’ 8)
Τροποποίηση διατάξεων για λιπάσματα – νόμο 1565/1985 (Α’ 146)
Τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς – νόμο 4039/2012 (Α’ 15)
Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ (εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων, επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία κτηνιάτρων, ρυθμίσεις Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου).