εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Copa-Cogeca: Στρατηγική για τα Δάση

0 comments

 

 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca δήλωσαν ότι η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
 
 
Ως ένα συνεκτικό πλαίσιο ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας συνεπούς προσέγγισης σε όλους τους τομείς πολιτικής που έχουν αντίκτυπο στα δάση, χαιρέτισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τα δάση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 20 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: Τα δάση καλύπτουν το 40% της έκτασης της ΕΕ και αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύουν το οικοσύστημα. Οι κανόνες σήμερα είναι κατακερματισμένοι και διασκορπισμένοι σε διάφορους τομείς πολιτικής γι ‘αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια συνεκτική προσέγγιση. Έχουμε πιέσει για τη εν λόγω στρατηγική η οποία επικαιροποιεί την υπάρχουσα από το 1998 και είμαι ευχαριστημένος με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση και τον δασικό τομέα βασίζεται στην έννοια της αειφόρου διαχείρισης και αναγνωρίζει τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασών. Λαμβάνει υπόψη τις νέες προκλήσεις για τα δάση και το δασικό τομέα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιοποικιλότητα, την αποδοτικότητα των πόρων και την πράσινη οικονομία. Αναγνωρίζει, επίσης, την ζωτικής σημασίας συμβολή του δασικού τομέα στην στρατηγική «Ευρώπη 2020» καθώς και άλλων στόχων έως το 2020. Ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την ανάπτυξη της βιο-οικονομίας.

Συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι ισχυρή δέσμευση και πολιτική υποστήριξη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να προχωρήσουμε με αυτό το σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας. Καλούμε τους υπουργούς της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές να σημειώσουν πρόοδο για την πρωτοβουλία αυτή, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να λάβουν υπόψη τη σημασία της στρατηγικής για τον τομέα.