εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Αγροτικών Προϊόντων

0 comments

 

 
Οι Copa και Cogeca ζήτησαν τη θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς αγροτικών προϊόντων.
 
 
Σαφή βήματα θέσπισης νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ζήτησαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, στις 13 Σεπτεμβρίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας μια εθελοντική προσέγγιση δεν είναι αρκετή.
 
Η κίνηση αυτή έγινε λίγο πριν από την έναρξη σχετικής εθελοντικής πρωτοβουλίας που θα υπογράψουν 8 φορείς στις 16 Σεπτεμβρίου.
 
Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: Αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελείται για την ανάπτυξη ενός εθελοντικού πλαισίου εφαρμογής αρχών ορθής πρακτικής στις εμπορικές σχέσεις. Αλλά οι Copa – Cogeca εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι το εθελοντικό πλαίσιο από μόνο του παρέχει επαρκή προστασία στους καταγγέλλοντες. Στην πρόσφατη Πράσινη Βίβλο της για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την έννοια του «παράγοντα φόβου» και ότι οι καταγγέλλοντες θέλουν  να παραμείνουν ανώνυμοι. Είναι η ανωνυμία των καταγγελλόντων και οι πιθανές κυρώσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι τα αδύνατα σημεία αυτού του εθελοντικού πλαισίου. Οι κυρώσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν τις καταχρηστικές πρακτικές. Ένα επαρκές επίπεδο προστασίας στους καταγγέλλοντες μπορεί να επιτευχθεί μόνο με νομοθετικά μέτρα και μια αξιόπιστη και αποτελεσματική επιβολή. Για να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας, οι Copa – Cogeca είναι υπέρ μιας πρακτικής λύσης που συνδυάζει τη νομοθεσία με τους εθελοντικούς κώδικες υποστηριζόμενη από μια εφαρμογή που παρέχει αξιοπιστία στο σύστημα.

Με την σειρά του ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, κ. Peter Kendall, είπε:  Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι κώδικες ορθών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων για τους προμηθευτές, τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές αποδίδουν μόνο εάν υποστηρίζονται από ορθή εφαρμογή και εποπτεία. Οι Copa – Cogeca επιθυμούν μια πρακτική λύση που συνδυάζει τη νομοθεσία με τους εθελοντικούς κώδικες υποστηριζόμενη από μια εφαρμογή που παρέχει αξιοπιστία στο σύστημα. Οι Copa – Cogeca αποφάσισαν πέρυσι να μην υπογράψουν την εθελοντική πρωτοβουλία και, μέχρι στιγμής, καμία εξέλιξη δεν δικαιολογεί μια αλλαγή της θέσης. Τα κρίσιμα θέματα που έθεσαν πέρυσι εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Οι Copa – Cogeca είναι και παραμένουν διαθέσιμες και ανοιχτές στο διάλογο με όλους τους εταίρους της τροφικής αλυσίδας. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών . Ήδη σε ορισμένες νομοθεσίες των κρατών μελών έχει εισαχθεί ή πρόκειται να εισαχθεί η αυτορρύθμιση, η οποία δεν λειτουργεί όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με την τεράστια δύναμη μιας χούφτας σούπερ μάρκετ.