εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Γάλακτος

0 comments

 

 
Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει, λόγω της καθυστέρησης καταβολής των χρημάτων που χρωστούν οι γαλακτοβιομηχανίες στους κτηνοτρόφους, από την παράδοση γάλακτος.
 
 
Οι έλληνες κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους σκοπεύουν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους με κάθε μέσο από τις γαλακτοβιομηχανίες που τους χρωστούν για την πρώτη ύλη που έχουν παραδώσει. Κολιός-Αγνό και σε δεύτερη μοίρα Δωδώνη και Μεβγάλ έχουν εξελιχθεί σε κόκκινο πανί για τους παραγωγούς της Βορείου Ελλάδος.

Μετά το λουκέτο στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, κίνδυνος κατάρρευσης φαίνεται να απειλεί και τη ΔΩΔΩΝΗ, ενώ από μία κλωστή δείχνει να κρέμεται και το μέλλον της ΜΕΒΓΑΛ. Αιτία η έλλειψη ρευστότητας στα ταμεία των εταιρειών, γεγονός που τις έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις με τους κτηνοτρόφους. 

Σημειώνεται, ότι το 59% της συνολικής παραγωγής του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία και το 70% αυτής της ποσότητας (δηλαδή το 42% της συνολικής παραγωγής) παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται κτηνοτρόφοι, η χρεοκοπία της ΑΓΝΟ είναι και παραμένει η μεγαλύτερη βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του πρωτογενή τομέα. Και ο λόγος είναι απλός. Η χρεοκοπία αυτή μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρο το οικοδόμημα στο οποίο ανήκει και συγκεκριμένα τον όμιλο Κολιό, καθώς τα χρέη της ΑΓΝΟ βαραίνουν την μητρική εταιρεί, η οποία επίσης έχει ξεκινήσει να εμφανίζει προβλήματα ρευστότητας όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες καθυστερήσεις στις πληρωμές των συνεργατών της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οφειλής που πλέον έχει περάσει στις πλάτες της μητρικής και αναζητά λύση– εκτός από τις οφειλές προς τους κτηνοτρόφους- αποτελεί το χρέος προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 650.000 ευρώ. Μόλις πριν μερικές μέρες η ΔΕΗ με έγγραφό της ενημέρωσε την διοίκηση του ομίλου ότι θα προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης. 

Ολα δείχνουν ότι το μέλλον της άλλοτε κραταιάς δύναμης στον γαλακτοκομικό κλάδο  σαφώς και έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Κολιός βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναζήτηση στρατηγικού συνεργάτη. Στο πλαίσιο αυτό έχει κάνει επαφές με οίκους του εξωτερικού αλλά και με έλληνες επιχειρηματίες από τον χώρο των τροφίμων χωρίς ωστόσο καμία επιτυχή κατάληξη. 

Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν και στη ΔΩΔΩΝΗ. Σε δεινή κατάσταση εμφανίζεται να είναι και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, το πρόβλημα αντί να λύνεται βαθαίνει περισσότερο οδηγώντας πολλούς παλιούς κτηνοτρόφους που συνεργάζονταν με την ιστορική γαλακτοβιομηχανία να αποχωρούν αναζητώντας νέες συμφωνίες με άλλες γαλακτοβιομηχανίες. 

Ήδη πρόσφατα κατά τον ίδιο κάποιοι κτηνοτρόφοι εγκαινίασαν την συνεργασία τους με την FrieslandCampina. Όσον αφορά τους υπόλοιπους που παραμένουν στο «άρμα» της Δωδώνη πολύ απλά αναμένουν τα χρήματά τους από τον Μάιο και δώθε σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Η εξαγορά το 2012 της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από το περίεργο ρωσικό – με ελληνική συμμετοχή – fund δεν σήμανε και το τέλος των προβλημάτων. Οι καθυστερήσεις πληρωμών συνεχίζονται, οι πωλήσεις συρρικνώνονται και η άλλοτε απροσπέλαστη ζώνη γάλακτος ήδη αλλάζει χέρια προς την εταιρεία "Τυράς" των αδελφών Σαράντη, τη γειτονική αρτινή τυροκομική μονάδα της οικογένειας Κάραλη και την εταιρεία "Ήπειρος" της οικογένειας Παντελιάδη.
 
Και οι επενδυτές από την πλευρά τους δεν φέρονται διατεθειμένοι να βάλουν άλλα κεφάλαια. Εγκυροι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι εντός του 2014 το θέμα θα ανοίξει και πάλι.
 
Με απλά λόγια η ΔΩΔΩΝΗ θα ξαναπουληθεί. Και μάλιστα σε χαμηλή τιμή, γιατί εν τω μεταξύ έχουν μειωθεί οι πωλήσεις της και τα μερίδιά της. Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος γαλλικός γαλακτοκομικός όμιλος Lactalis, που είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό, δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για εξαγοράσει την πιο «γνωστό φετά» της ευρωπαϊκής αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας προχώρησε στην ενίσχυση του στελεχικού της δυναμικού και σε οργανωτικές αλλαγές και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
 
Για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη μόνιμη εγκατάσταση του στα Ιωάννινα, ο κος Δημήτρης Κάφαλης, από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, ανέλαβε νέα καθήκοντα ως σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα αναδιοργάνωσης της εταιρίας. Από 1η Σεπτεμβρίου 2013, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει το μέλος του Δ.Σ κος Tom Seepers.
 
Ο κ. Πέτρος Γιανουλόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του εξωτερικού Συμβούλου του Δ.Σ σε θέματα προσωπικού. Ο κ. Γιανουλόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του ως Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων σε πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.
 
Ο κ. Ιωάννης Καλύβας αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή Πωλήσεων Ελλάδος. Ο κ. Καλύβας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στους τομείς των πωλήσεων, μάρκετινγκ πελατών και μάρκετινγκ σε κορυφαίες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.

Τα πράγματα με τη ΜΕΒΓΑΛ είναι λίγο διαφορετικά. Η ΜΕΒΓΑΛ ζητά γάλα αλλά δεν βρίσκει, όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί οι κτηνοτρόφοι μετά και από το φιάσκο με την ΑΓΝΟ φοβούνται να συνεργαστούν μαζί της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η ΜΕΒΓΑΛ προμηθεύεται περί τους 170 τόνους γάλα την ημέρα, το τελευταίο διάστημα αναζητά επιπλέον 30 τόνους τους οποίους και δεν έχει βρει. Ο βασικότερος λόγος αυτού είναι ότι χρωστά χρήματα από τον Ιούνιο και μετά.