εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενίσχυση της Γαλακτοπαραγωγής στις Μειονεκτικές Περιοχές

0 comments

 


Έκθεση πρωτοβουλίας ετοιμάζει ιταλός ευρωβουλευτής για την ενίσχυση της παραγωγής γάλακτος στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, με στόχο την αποφυγή της απερήμωσης των αγροτικών περιοχών.
 
 
Συγκεκριμένα, ο ιταλός ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ετοιμάζει έκθεση πρωτοβουλίας η οποία εφιστά την προσοχή στις αναμενόμενες δύσκολες συνθήκες για την παραγωγή γάλακτος στις ορεινές, μειονεκτικές και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, μετά το τέλος των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015.

Η εν λόγω έκθεση επικεντρώνεται σε πιθανά μέτρα για την αποφυγή της απερήμωσης των αγροτικών περιοχών, μαζί με τις σχετικές αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, ενώ ζητά να διασφαλιστεί το μέλλον της παραγωγής γάλακτος στις περιοχές αυτές.
 
Αναλυτικότερα, όπως τονίζει στην αιτιολογική του έκθεση ο ευρωβουλευτής, ο γαλακτοκοµικός τοµέας της Ευρώπης θα έρθει αντιµέτωπος µε ριζικές αλλαγές µετά από  τη λήξη του καθεστώτος των ποσοστώσεων το 2015. Για πρώτη φορά µετά από 31 έτη, ο τοµέας δεν θα διαθέτει γαλακτοκοµικές ποσοστώσεις. Η σηµαντική αυτή αλλαγή ενδέχεται  να προκαλέσει διατάραξη της αγοράς στον γαλακτοκοµικό τοµέα, ιδίως στις µειονεκτικές και  τις εξόχως απόκεντρες περιοχές. Στις περιοχές αυτές η παραγωγή γάλακτος αποτελεί συχνά  τη µοναδική πηγή εισοδήµατος και η τοπική κοινότητα εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τον γαλακτοκοµικό τοµέα.
 
Προκειµένου να εξασφαλιστεί ένα σταθερό µέλλον για τον τοµέα και να αποφευχθεί η ερήµωση των αγροτικών περιοχών, καθώς και οι σχετικές αρνητικές οικονοµικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, απαιτούνται περαιτέρω µέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Ο εισηγητής πιστεύει ότι η δέσµη µέτρων για τον γαλακτοκοµικό τοµέα, η οποία αποσκοπεί  στην ενίσχυση της διαπραγµατευτικής ισχύος των παραγωγών αποτελεί απλώς το πρώτο  βήµα, αλλά δεν θα µπορέσει να διασφαλίσει το µέλλον της παραγωγής γάλακτος σε αυτές τις  πλέον ευπαθείς περιοχές.
 
Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σηµαντικό να εξεταστεί περαιτέρω ο αντίκτυπος της κατάργησης των ποσοστώσεων, ιδίως στις µειονεκτικές και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές.
 
Κύριος στόχος, εποµένως, της παρούσας έκθεσης πρωτοβουλίας είναι η εστίαση σε αυτές τις  πλέον απειλούµενες περιοχές, προκειµένου να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των  κτηνοτρόφων και το µέλλον των αγροτικών περιοχών, ιδίως λαµβάνοντας υπόψη ότι η  µεταρρύθµιση της ΚΑΠ δεν έχει διευθετήσει το ζήτηµα.
 
Το σχέδιο έκθεσης παρουσιάστηκε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου και έχει προγραμματιστεί η σχετική ψηφοφορία για τις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να εισαχθεί στην συνέχεια στην ολομέλεια.