εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Υγεία των Ζώων

0 comments

 

 
Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί κρούσματα διαφόρων ασθενειών στα ζώα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 
 
Αναφερόμαστε στα  αυξημένα περιστατικά βρουκέλλωσης στην Κρήτη και στη Φθιώτιδα, καθώς και στην εμφάνιση ευλογιάς στην Ορεστιάδα και στην ευρύτερη περιοχή στο Ν. Έβρου.

Βρουκέλλωση – Μελιταίος Πυρετός

Στην Κρήτη
Μέχρι την 1η Οκτωβρίου που ξεκινά η νέα γαλακτοκομική περίοδος θα πρέπει υποθετικά να έχουν ελεγχθεί σε ολόκληρη την Κρήτη –δειγματοληπτικά- οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τα ζώα, ενώ αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο.
 
Ωστόσο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη μάλλον δείχνουν να αδιαφορούν για την ύπαρξη και την μετάδοση της ασθένειας. Η διαδικασία του αιματολογικού ελέγχου σε πρόβατα και κατσίκια από τους κτηνιάτρους του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο το παρελθόν έχει δείξει ότι οι κτηνοτρόφοι μάλλον αποφεύγουν τον έλεγχο, ποντάροντας στο καλό βράσιμο του γάλακτος, όπως επίσης στην καλή ωρίμανση για παράδειγμα της γραβιέρας. Ο κτηνιατρικός έλεγχος στα προβατοειδή αποδεικνύεται από το δελτίο ορολογικού ελέγχου που πρέπει να κατέχουν οι κτηνοτρόφοι, ωστόσο η πλειοψηφία από αυτούς δεν προχωρεί στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις των ζώων τους.

Από την 1η Οκτωβρίου απαγορεύεται τα γαλακτοπωλεία να προμηθεύονται γάλα, αν ο κτηνοτρόφος δεν κατέχει το ειδικό δελτίο ορολογικού ελέγχου!
Επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση άβραστου γάλακτος, καθώς το μικρόβιο της βρουκέλλας πράγματι σκοτώνεται με το καλό βράσιμο, όπως επίσης στις κεφαλογραβιέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το διάστημα της λεγόμενης ωρίμανσης, πριν καταλήξει το τυρί στα σημεία πώλησης.

Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της άμεσης επαφής με ιστούς μολυσμένων ζώων,
με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης, κυρίως μη ωριμασμένου τυριού ή μη αποστειρωμένου γάλατος σπάνια, από άνθρωπο σε άνθρωπο, με μετάγγιση αίματος, με μεταμόσχευση μυελού των οστών, με το θηλασμό ή με τη σεξουαλική επαφή.
 
Η περίοδος επώασης σε περίπτωση μόλυνσης κυμαίνεται μεταξύ 2-8 εβδομάδων, ενώ σε περίπτωση επαναμόλυνσης είναι πολύ μικρότερη (ώρες).
Η βρουκέλλωση προκαλεί διαλείποντα πυρετό (πυρετός που ανεβαίνει το βράδυ και κατεβαίνει το πρωί) εφίδρωση, ανορεξία, αίσθημα κόπωσης αρθραλγία (πόνο στις αρθρώσεις).

Στη Φθιώτιδα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας Θανάση Ασπρουλάκη, ο μελιταίος πυρετός έχει προσβάλει περισσότερα από 20 κοπάδια αιγοπροβάτων και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να εκμεταλλευτούν το γάλα και τα προϊόντα του. Την ίδια  στιγμή σε όλη τη Φθιώτιδα υπηρετούν μόνο δύο κτηνίατροι. Όσο για τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των κτηνοτρόφων δεν γίνονται λόγω έλλειψης κτηνιάτρων. 
 
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος απάντησε άμεσα, παραδεχόμενος πως υπάρχει πράγματι έλλειψη κτηνιάτρων και ο ίδιος έχει ζητήσει εξαίρεση από τους περιορισμούς προσλήψεων για τέτοιες απαραίτητες ειδικότητες.
 
Όμως, όπως πρόσθεσε, το πρόβλημα είναι υπό έλεγχο και η περιφέρεια παρακάμπτει την απαγόρευση προσλήψεων για την αντιμετώπιση του μελιταίου αναθέτοντας σε ιδιώτες το έργο του εμβολιασμού.
 
Ευλογιά  
 
Στο Ν. Έβρου
400 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά θανατώθηκαν σε εκτροφή της περιοχής Ορεστιάδας. Η εμφάνιση των νέων κλινικών κρουσμάτων της ζωονόσου έχει θορυβήσει τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 60 εκτροφές αιγοπροβάτων.

Η θανάτωση των 400 ζώων ξεκίνησε από τους κτηνιάτρους, σήμερα το πρωί, ενώ ο κτηνοτρόφος εξέφρασε την απόγνωσή του για την αποδεκατισμό του κοπαδιού του, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των σύγχρονων και δυναμικών εκτροφών της περιοχής. 
 
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, η ευλογιά που, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, μεταδόθηκε από την Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα της ζωονόσου σε εκτροφές της ανατολικής Θράκης.
 
Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου συνολικά στο νομό Έβρου λόγω της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 591 αιγοπρόβατα, σε τέσσερις εκτροφές, εκ των οποίων τα 191 στην περιοχή Πυθίου και τα 400 στην περιοχή Ορεστιάδας. Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, μπορεί για τις εκτροφές που θανατώνονται να προβλέπονται αποζημιώσεις, αλλά δύσκολα κάποιος θα αντικαταστήσει τα ζώα του, όταν υπάρχει διαρκής υπαρκτός κίνδυνος από την Τουρκία, για να ξαναπροσβληθεί το κοπάδι του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1996, η ευλογία αποδεκάτισε πολλές εκτροφές αιγοπροβάτων του Έβρου, εκ των οποίων μόνο το 35% των κτηνοτρόφων, αντικατέστησε τα κοπάδια του. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τη χρονιά εκείνη είχαν θανατωθεί 20.000 ζώα.
 
Την ίδια ώρα, από συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζεται η επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.