εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αδειοδοτήσεις Πτηνοτροφικών Μονάδων

0 comments

 

 

Από την Π.Ε.Ο.Π.Π. εστάλη προς τα συναρμόδια Υπουργεία επιστολή, που αφορά στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, στα πλαίσια του σχετικού προς ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.  
 
 
 
Ειδικότερα αφορά στις εγκαταστάσεις, που ανεγέρθηκαν μετά το 1975 στα πλαίσια του σχετικού προς ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.    Είναι εμφανές το άγχος πολλών κτηνοτρόφων να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του Νόμου για την αυθαίρετη δόμηση που πρόκειται να ψηφισθεί άμεσα, παρά να αναμένουν τις σχετικές διατάξεις του ΥΠΑΑΤ που όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν αρκετά. 
 
Δημοσιεύουμε την επιστολή:
 
ΘΕΜΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΔΡΥΘΗΚΑΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 1975 ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ». 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Μία κατηγορία αυθαιρέτων κτισμάτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αφορά εκείνα που είχαν ανεγερθεί πριν το 1975 σύμφωνα με την νομοθεσία που ίσχυε εκείνη την περίοδο. Ειδικότερα για την ανέγερση πτηνοτροφικών μονάδων δεν προβλέπονταν η έκδοση οικοδομικής άδειας, ούτε η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση σύμφωνα με τις διαδικασίες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.).
 
Σήμερα υφίστανται τέτοια κτίσματα, είτε μονάδων που λειτουργούν ως πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γεωργικές αποθήκες, είτε ως αποθήκες μετά από τη διακοπή της λειτουργίας τους. Οι εκμεταλλεύσεις αυτές θεωρούνται σήμερα αυθαίρετες, είτε σύμφωνα με τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, είτε διότι δεν διαθέτουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Οι ίδιες εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα σε σειρά νομοθεσιών εξαίρεσης από την κατεδάφιση, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις και στις μεγάλες δαπάνες της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
 
Σήμερα εκκρεμεί προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ όπου στο άρθρο 51 θεσπίζει διατάξεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς  και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης» που περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει τις επόμενες  περιπτώσεις που ενδιαφέρουν τον κλάδο, ειδικότερα των κτισμάτων πριν το 1975:
 
• Στο άρθρο 9 παρ. 1 για τις αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1975 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού 500 ευρώ. 

• Στην παρ. 2 αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου (με βάση τον 4014/11).

• Στο άρθρο 23 παρ.14 προβλέπεται ως ειδικός κανόνας ότι αυθαίρετες κατασκευές σταυλικών εγκαταστάσεων και βοηθητικών χώρων προσωρινής διαμονής σε δημόσιες εκτάσεις εκμεταλλευόμενες νομίμως από κτηνοτρόφους, οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημά 0ιαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ) μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου χωρίς την καταβολή προστίμου. με παράβολο υπέρ του Ελληνικού 0ημοσίου ύψους 300€.
 
Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων, με το δεδομένο ότι το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ προβλέπεται να καθυστερήσει σημαντικά, ενώ το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προωθείται προς άμεση ψήφιση προτείνουμε:
 
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης» να προβλεφθεί ειδική διάταξη που να ορίζει σαφώς ότι εντάσσονται στα άρθρα  9 και 23 ή σε άλλα άρθρα ως άνω,  τα κτίσματα πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν ως μονάδες παραγωγής ή έχουν αλλάξει χρήση, δεδομένου ότι επείγει η άρση της εκκρεμότητας για τις κατηγορίες αυτές που διαιωνίζεται πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα. 

ΖΙΩΓΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Πρόεδρος της ΠΕΟΟΠ