εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ζήτηση για Ζωοτροφές

0 comments
 
Μείωση εσόδων και λειτουργικών κερδών, με συνέπεια να καταγράψουν τελικώς ζημιές, παρά τη σημαντική ανατίμηση των προϊόντων τους, παρουσίασαν το 2012 οι ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών και συμπληρωμάτων.
 
 
Η μείωση αυτή οφείλεται στην εξασθένηση της ζήτησης εκ μέρους των πτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, λόγω της μειωμένης δραστηριότητάς τους και των μέτρων που έλαβαν για την περιστολή του λειτουργικού κόστους τους.
 
Το πρώτο πεντάμηνο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η παραγωγή παρασκευασμένων τροφών για ζώα εκτρεφόμενα σε αγροκτήματα, εκτός των χονδραλεύρων και των σβόλων τριφυλιού, αυξήθηκε κατά 4,7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012, αν και παρέμεινε σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 (κατά 9,5%). Η αύξηση της παραγωγής το 2013 αντανακλά την αύξηση κατά το τρέχον έτος του ζωικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων παραγωγής κρέατος, ενώ συνοδεύεται από αποκλιμάκωση των τιμών των ζωοτροφών, λόγω πτώσης των διεθνών τιμών των δημητριακών που το περασμένο έτος είχαν σημειώσει μεγάλη άνοδο.
 
Ο τομέας εμφάνισε το 2012, σε σύγκριση με το 2011, μειωμένα κέρδη κατά 14%  προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ίσα προς το 6,1% των συνολικών εσόδων του (6,7% το 2011), σε συνθήκες πτώσης των εσόδων του κατά 5% και σταθεροποίησης του μεικτού περιθωρίου κέρδους του (12% και τα δύο έτη). Η συρρίκνωση των κερδών σε λειτουργικό επίπεδο, που οδήγησε τελικώς σε ζημιές, οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων και σε παράλληλη διόγκωση των δαπανών εμπορικής και διοικητικής λειτουργίας των επιχειρήσεων, του κόστους της χρηματοδότησής τους και των προβλέψεών τους για επισφάλειες.