εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές του Ελληνικού Γιαουρτιού

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τις απόψεις πολλών κτηνοτρόφων, το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να εξελιχθεί σε κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν με συνέπεια την ενίσχυση της παραγωγής  και την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος.
 
Οι προοπτικές για το ελληνικό γιαούρτι είναι μεγάλες. Η ξένη αγορά εμπιστεύεται το greek yoghurt που παράγεται από ελληνικές βιομηχανίες. Το συγκεκριμένο προϊόν ήδη είναι ψηλά στην προτίμηση των Αμερικανών, των Καναδών, όπως και των Βρετανών καταναλωτών, ενώ τώρα το γνωρίζει και η αγορά της Κίνας. Ωστόσο η ελληνική παραγωγή γάλακτος υστερεί σε ποσότητα. Ομως οι καταναλωτές θέλουν γιαούρτι παρασκευασμένο από ελληνικό γάλα και όχι από συμπυκνωμένο γάλα εισαγωγής.

Με τη ζήτηση που υπάρχει για το ελληνικό γιαούρτι ανοίγει εκ νέου ο τομέας «κτηνοτροφία» για τη χώρα μας, αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο κ. Ανδρέας Γεωργούδης, καθηγητής της γενετικής βελτίωσης των αγροτικών ζώων στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Είναι καιρός να αποφασίσουν οι βιομηχανίες να χρησιμοποιήσουν το γάλα για γιαούρτι. Στο εξωτερικό αγοράζουν πλέον ελληνικό γιαούρτι μόνο αν παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα. Συνεπώς πρέπει να μεγαλώσει η παραγωγή μας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε στρατηγικά τον τομέα της κτηνοτροφίας και δη της αγελαδοτροφίας.

Ομως και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Η ελληνική αγελαδοτροφία, εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, έχει και το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ο κλάδος και να παράγουμε περισσότερο γάλα. Και υπογραμμίζει με έμφαση πως ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο πληθυσμός των αγελάδων αριθμούσε 250.000 ζώα, σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 100.000 ζώα.

Το γιαούρτι μπορεί να «σώσει» την ελληνική αγελαδοτροφία και να απαλείψει τις στρεβλώσεις της αγοράς, ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες στους κτηνοτρόφους. Και αυτό επειδή στο γιαούρτι δεν υπάρχει η δέσμευση των 5 ημερών που ισχύει για το φρέσκο γάλα στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Αμερικανοί και Αγγλοι προτιμούν το ελληνικό γιαούρτι. Μάλιστα στις ΗΠΑ το ελληνικό γιαούρτι θα μπει στα κυλικεία των σχολείων ως μέσο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας των παιδιών, ενώ στη Βρετανία μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν στην αγορά ελληνικού τύπου γιαούρτι, παραγόμενο από ελληνικές επιχειρήσεις ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Στη Μεγάλη Βρετανία η κατανάλωση για το ελληνικού τύπου γιαούρτι αυξήθηκε πέρυσι σημαντικά (αντιπροσωπεύει το 11,33% του όγκου πωλήσεων και το 13,14% σε αξία πωλήσεων).

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι κατοχυρωμένο προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη). Ομως στη Βρετανία υπάρχει σαφής διάκριση στην ονομασία μεταξύ του ελληνικού γιαουρτιού (Greek yoghurt) και του ελληνικού τύπου (Greek style yoghurt) από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ύστερα από δικαστικούς αγώνες των ελληνικών εταιρειών και βασίστηκε στη νομοθεσία (εθνική και ευρωπαϊκή) περί προστασίας του καταναλωτή. 

Μάλιστα πρόσφατα η Ελλάδα κέρδισε μια σημαντική νίκη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας έκρινε ότι τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να φέρει προϊόν που δεν παράγεται στην Ελλάδα. Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή ελληνικής εταιρείας, καθώς η CHOBANI (εταιρεία Τούρκου επιχειρηματία) παρήγαγε γιαούρτι στις ΗΠΑ και το διέθετε στην παγκόσμια αγορά ως αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι (Greek authentic yoghurt).

Οι βασικές απαιτήσεις των εγκαταστάσεων παρασκευής τυριού και γιαουρτιού είναι οι εξής:

  –  Να είναι καθαρές, τακτοποιημένες, χωρίς απορρίμματα και να συντηρούνται ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
  –  Να είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ώστε να επιτρέπουν την εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής.
  –  Να έχουν επαρκή εφοδιασμό σε ζεστό και κρύο πόσιμο νερό.
 –   Να έχουν κατάλληλες σίτες σε πόρτες και παράθυρα, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος εντόμων, τρωκτικών, πτηνών κ.λπ.
 –   Να έχουν επαρκή φυσικό και τεχνητό φωτισμό.
 –   Να έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των συσκευών και των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
 –   Να έχουν κατάλληλη αποχέτευση των λυμάτων.
 –   Οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τυριά-γιαούρτια είναι απαραίτητο να είναι κατασκευασμένες από υλικά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Τέτοια υλικά είναι το μάρμαρο, οι ανοξείδωτες κατασκευές ή πλαστικά κατάλληλα για τρόφιμα. Ομως πολλά από αυτά τα υλικά δεν επιτρέπουν το στράγγισμα και επομένως παραμένει υγρασία μεταξύ της επιφάνειας και του προϊόντος, η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών.
  –  Προϋπόθεση είναι ότι όλες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το γιαούρτι-τυρί θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και να απολυμαίνονται.
 –   Υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το γιαούρτι πρέπει να πληρούν τους όρους καταλληλότητας για τρόφιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία.