εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δαπάνες για Ενέργεια στη Γεωργία

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης εισροών για την ενέργεια στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε μέσα στο 2013. 
 
 
Μετά από τη μεγάλη αύξηση της δαπάνης ενέργειας του 2012, μέσα στους πρώτους μήνες του 2013, όχι μόνο δεν μειώνεται το ενεργειακό κόστος στη γεωργία, αλλά αντίθετα σημειώνει εμφανή άνοδο. Η αυξητική αυτή τάση καταγράφεται μέσα από τη σύγκριση των δεικτών εισροών της ΕΛΣΤΑΤ για τη γεωργία τους πρώτους πέντε μήνες των ετών 2012 – 2013 αντίστοιχα.
 
Συγκεκριμένα τους  μήνες Ιανουάριο – Μάιο για τα έτη 2012 – 2013 ο μέσος δείκτης των εισροών για την ενέργεια στην αγροτική παραγωγή με βάση το έτος 2010, αυξήθηκε από 129,6 το 2012 σε 130,0 το 2013 περίπου, όπου στην πράξη μεταφράζεται σε ανάλογη αύξηση των τιμών όλων των ειδών ενέργειας, των υγρών καυσίμων, του υγραερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. 
 
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τις επαγγελματικές οργανώσεις της κτηνοτροφίας συνολικά, ειδικότερα τις ηγεσίες των ενεργοβόρων κλάδων της πτηνοτροφίας,  που ετοιμάζονται να ζητήσουν την εφαρμογή δέσμης μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους των εκμεταλλεύσεων με δεδομένη μάλιστα την εξαίρεσή τους από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου.