εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αυθαίρετες Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις

0 comments

 

 

Η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με το νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ αποτελεί μια ευκαιρία για τους κτηνοτρόφους.
 
 
Τα αυθαίρετα κτίσματα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων προβλέπεται να τακτοποιηθούν με δύο νομοσχέδια που εκκρεμούν, το ένα αφορά το ειδικευμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αυθαίρετη δόμηση, το άλλο το γνωστό πολυνομοσχέδιο του  ΥΠΑΑΤ, που η τακτοποίηση περιλαμβάνεται σε συγκεκριμένα άρθρα.
 
Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ προβλέπεται να καθυστερήσει σημαντικά, γι΄αυτό οι ηγεσίες των επαγγελματικών οργανώσεων των πτηνοτρόφων προτείνουν τη ρύθμιση πολλών εκκρεμοτήτων μέσα από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αναμένεται να ψηφισθεί σύντομα.
 
Ειδικότερα το νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ προβλέπει περιπτώσεις για παλιές αυθαίρετες κατασκευές   που ενδιαφέρουν την πτηνοτροφία κυρίως αυτές που κατασκευάσθηκαν πριν το 1975.
 
Για τις κατασκευές πριν το 1975 ενδιαφέρει τους παραγωγούς η τακτοποίησή τους με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού 500 ευρώ, ενώ αυτές προ του έτους 1983 η οριστική εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου 300 € και 15% του ειδικού προστίμου (με βάση τον 4014/11).
 
Επίσης αυθαίρετες κατασκευές σταυλικών εγκαταστάσεων και βοηθητικών χώρων σε δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες είναι καταχωρημένες στο (ΟΣΔΕ) τακτοποιούνται χωρίς την καταβολή προστίμου με παράβολο υπέρ του Ελληνικού δημοσίου ύψους 300€.
 
Από τη σύγκριση των δύο νομοσχεδίων είναι σαφής η επικάλυψη των δύο Υπουργείων, του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΕΚΑ, στο καίριο θέμα των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είτε πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές, είτε για μονάδες σε δημόσιες εκτάσεις.