εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτεραιότητες της Προεδρίας της Λιθουανίας

0 comments

 

 

Η Υγιεινή των ζώων και φυτών, η παραγωγή ασφαλούς πολλαπλασιαστικού υλικού και η μεταβατική περίοδος της ΚΑΠ, βρίσκονται στις προτεραιότητες της Λιθουανικής Προεδρίας. 
 
 


Τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Λιθουανίας στον αγροτικό τομέα παρουσίασε την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Υπουργός Γεωργίας της χώρας κ. Vigilijus Jukna. Η Προεδρία της Λιθουανίας θα επιδιώξει για το επόμενο εξάμηνο ουσιαστική πρόοδο στους τομείς που αφορούν την υγεία και ευζωία των ζώων, τη φυτοϋγεία, την παραγωγή και διάθεση ασφαλούς πολλαπλασιαστικού υλικού και την αύξηση των ελέγχων στην αλυσίδα των τροφίμων και ζωοτροφών. Στόχος θα είναι η προώθηση βιώσιμων, καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων της γεωργίας και της αλιείας στην ΕΕ.
 
Η Προεδρία στοχεύει επίσης να ολοκληρώσει το έργο της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ. Θα επικεντρωθεί στην έγκριση της πρότασης για τις αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις της ΚΑΠ, όπως και σε ορισμένες πτυχές της μεταρρύθμισης, που σχετίζονται κυρίως με το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης. Ακόμη θα επιδιώξει την ομαλή μετάβαση από τους κανονισμούς της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου στη νέα νομοθεσία. 

Όπως ανέφερε ο κ. Jukna «οι μεταβατικές διατάξεις θα εφαρμοστούν από το 2014, οπότε μια συμφωνία είναι αναγκαίο να επιτευχθεί, όχι μόνο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών αλλά πρέπει να συμφωνήσει και το Ευρωκοινοβούλιο. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν σαφείς κανόνες και χρηματοοικονομικές εγγυήσεις προς τους αγρότες σε αυτή τη μεταβατική περίοδο». 

Ακόμη, η Προεδρεία θα επιδιώξει μια απλούστερη, πιο εύχρηστη νομοθεσία για τους κανόνες της υγείας και ευζωίας των ζώων, της υγεία των φυτών, καθώς και των τροφίμων και ζωοτροφών. Στις 6 Μαΐου, 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια δέσμη πέντε προτάσεων για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εφαρμογή των προτύπων υγείας και ασφάλειας για το σύνολο της αλυσίδας των τροφίμων. «Αυτές τις προτάσεις καλούμαστε να τις διαπραγματευτούμε κατά την προεδρία μας», τόνισε ο υπουργός. 

Μια ακόμη προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των κτηνιατρικών φαρμάκων. Ακόμη θα έρθουν μέτρα για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων. Σύντομα αναμένεται πρόταση Κανονισμού σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ αλλά και σε τρίτες χώρες. 

Τομέας οπωροκηπευτικών 
Όπως ανέφερε ο υπουργός «τα φρούτα και τα λαχανικά καταλαμβάνουν μια πολύ σημαντική θέση στο γεωργικό τομέα της ΕΕ». Η Προεδρεία θα έχει στόχο την ενίσχυση του ρόλου των Οργανώσεων Παραγωγών και της διαπραγματευτικής του δύναμης στην αλυσίδα των τροφίμων. Μέχρι το φθινόπωρο θα έρθει πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τροποποίηση των διατάξεων του καθεστώτος της ΕΕ για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών και την εφαρμογή των μέτρων της ΚΟΑ που σχετίζονται με τις Οργανώσεις Παραγωγών, τα επιχειρησιακά ταμεία και τα προγράμματα. 

Δασοκομία 
Η Προεδρία της Λιθουανίας θα δώσει τη δέουσα προσοχή στη συντονισμένη εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης δασοκομίας στα κράτη μέλη και θα προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της επικουρικότητας και το σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.