εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές για Αυγά και Κρέας Πουλερικών

0 comments
 
Υπεγράφη απόφαση για τον καθορισμό των αντιπροσωπευτικών αγορών και της διαδικασίας λήψης τιμών στους τομείς των αυγών και του κρέατος πουλερικών.
 
 
Η απόφαση αυτή με αρ. πρωτ.: 1099/50346/22-04-2013 βρίσκεται σε εκτέλεση του Καν. (ΕΚ) 546/2003/της Επιτροπής. 


Δημοσιεύουμε τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης
 
Άρθρο 1 – Σκοπός
 
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των αντιπροσωπευτικών αγορών για τη λήψη τιμών στους τομείς των αυγών και του κρέατος πουλερικών, καθώς και της διαδικασίας λήψης αυτών σε εκτέλεση του Καν. (ΕΚ). 546/2003 της Επιτροπής. 
 
Άρθρο 2 – Ορισμός αντιπροσωπευτικών αγορών
 
1) Για τους σκοπούςεφαρμογήςτης παρούσας ως αντιπροσωπευτικές αγορές αυγών και κρέατος πουλερικών νοούνται οι περιοχές εκείνες στις οποίες λαμβάνουν χώρα σημαντικές αγοροπωλησίες των ανωτέρω προϊόντων μεταξύ παραγωγών και φορέων εμπορίας (νομικά και φυσικά πρόσωπα). 
 
Ειδικότερα: 
 
α) Ως αντιπροσωπευτικές αγορές στον τομέα των αυγών ορίζονται: 
 
• Η Ελευσίνα ως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Δυτικής Αττικής. 
•  Η Κόρινθοςως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Κορινθίας. 


Η Θεσσαλονίκηως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Θεσσαλονίκης. 

Η Λιβαδειά ως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Βοιωτίας. 

• Η Αλεξανδρούποληως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Έβρου. 
• Τα Ιωάννιναως κέντρο καταγραφήςτιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ιωαννίνων. 
β) Ως αντιπροσωπευτικές αγορές στον τομέα των πουλερικών ορίζονται: 
 
• Τα Ιωάννινα ως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ιωαννίνων. 
• Η Χαλκίδαως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Εύβοιας
• Η Κατερίνη ως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Πιερίας. 
• Η Άρτα ως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Άρτας. 
• Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο καταγραφής τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Θεσσαλονίκης
• Η Παλλήνη ως κέντρο καταγραφή τιμών για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ανατολικής Αττικής. 
 
2) Στις αντιπροσωπευτικές αγορές της παραγράφου 1α συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με την τιμή πώλησης στα κέντρα συσκευασίας των αυγών κλωβοστοιχίας της κατ. Α, η οποία αποτελεί τον αριθμητικό μέσο όρο των τιμών των κατηγοριών L και Μ ή, εφόσον η παραγωγή σε κλωβοστοιχία δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική, την τιμή πώλησης των αυγών που παράγονται από όρνιθες ωοπαραγωγής σε αχυρώνες, αναφέροντας ότι η τιμή πώλησης αφορά τα αυγά που παράγονται σε αχυρώνα. 
 
Στις αντιπροσωπευτικές αγορές της παραγράφου 1β συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με την μέση τιμή χονδρικής πώλησης για τα ολόκληρα κοτόπουλα της κατηγορίας Α, γνωστά ως «65 %», ή για μία άλλη παρουσίαση ολόκληρων κοτόπουλων εάν είναι πιο αντιπροσωπευτική.
 
Οι παραπάνω τιμές είναι αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε της εβδομάδας κοινοποίησης, δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ και εκφράζονται σε ΕΥΡΩ/τεμάχιο στην περίπτωση των αυγών και σε ΕΥΡΩ/ Kg στην περίπτωση του κρέατος κοτόπουλου. 
 
Άρθρο 3 – Διαδικασία λήψης τιμών
 
Για την λήψη των τιμών συστήνεται στην έδρα κάθε μίας από τις Περιφερειακές ενότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, επιτροπή λήψης τιμών αποτελούμενη από: ένα γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ως πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο των πτηνοτρόφων ως εκπρόσωπο πτηνοτροφικής οργάνωσης και έναν εκπρόσωπο των εμπόρων – κρεοπωλών. 
 
Η συγκρότηση της επιτροπής γίνεται με απόφαση του Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της οικίας ΠΕ. Η τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής γίνεται από τον πρόεδρο. Έργο της Επιτροπής είναι η λήψη και η καταγραφή των τιμών. Η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε Δευτέρα στην έδρα της
Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων για την καταγραφή των τιμών που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. 
 
Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η συγκρότηση της επιτροπής λόγω μη ύπαρξης πτηνοτροφικής οργάνωσης στην περιοχή, η λήψη των τιμών γίνεται απευθείας από τα κέντρα συσκευασίας και τα σφαγεία που δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα από γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής που έχει οριστεί με σχετική απόφαση για τον σκοπό αυτό. Τα κέντρα συσκευασίας αυγών και τα σφαγεία από τα οποία θα συλλέγονται οι τιμές πρέπει να συσκευάζουν – σφάζουν την πλειονότητα των παραγομένων στην περιφερειακή ενότητα αυγών και πουλερικών αντίστοιχα. 
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής ή ο ορισμένος υπάλληλος διαβιβάζει τις τιμές στη Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το αργότερο μέχρι την Τρίτη στις 12:00 πμ (επαύριον της συνεδρίασης) σύμφωνα μετο υπόδειγμα. 
 
Άρθρο 4 – Γενικές διατάξεις
 
1) Το Υπόδειγμα που παρατίθεται παρακάτω, αποτελεί αναπόσπαστο μέροςτης παρούσας απόφασης. 
2) Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 
3) Η ισχύςτης παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της. 
4) Με την δημοσίευση της παρούσας καταργείται η υπ’ αριθμό 263976/16-9-2003 (ΦΕΚ 1427/Β/2003) απόφαση. 
 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ
 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ