εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις για τη Νέα ΚΑΠ

0 comments
 
Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των 27 κρατών μελών για τη νέα ΚΑΠ, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
 
 
 
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο Δουβλίνο, ανοικτά παραμένουν θέματα όπως: η εσωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, τα καθεστώτα για τους νέους αγρότες και τις μικρές εκμεταλλεύσεις, τα ανώτατα όρια και η σταδιακή μείωση των ενισχύσεων για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, η συνδεδεμένη ενίσχυση, οι ποσοστώσεις ζάχαρης, τα δικαιώματα νέων φυτεύσεων αμπελώνων, καθώς και το ζήτημα των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα.
 
Θετικά ήταν ώστοσο τα μηνύματα από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανίδα υπουργός Ίλζε Άιγνκερ δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο είναι παραπάνω από εφικτή. Στην τοποθέτησή της, η κυρία Άιγκνερ έδωσε βάρος στον προσδιορισμό των μειονεκτικών περιοχών, που κατά τη γνώμη της θα πρέπει να εξασφαλίσει την αγροτική παραγωγή ακόμα και σε περιοχές με δυσμενή γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Η κυρία Άιγκνερ κάλεσε μάλιστα τα άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το δρόμο της Γερμανίας και να καταργήσουν το ιστορικό μοντέλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να μετριούνται με το τι μπορούν να προσφέρουν σήμερα στην κοινωνία, και όχι με βάση δικαιώματα από το παρελθόν.

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας φάνηκε κι ο Γάλλος υπουργός Στεφάν Λε Φολ, εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για τη μέθοδο του τριμερούς διαλόγου. Εδώ βρισκόμαστε στην ουσία με τρεις νομοθέτες. Για να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειάζεται μια εκτελεστική εξουσία που κάνει μια πρόταση κι ένας νομοθέτης με τον οποίο συζητά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης επεσήμανε ότι τα κίνητρα για τους νέους γεωργούς θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά, δίνοντας ένα καθαρό μήνυμα της πολιτικής βούλησης για τόνωση της απασχόλησης, αλλά κυρίως της εισόδου στη γεωργία νέων που θα ενισχύσουν την οικονομία της υπαίθρου. Τέλος, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης λήψης αποφάσεων καθώς όπως είπε οι γεωργοί δικαιούνται να προγραμματίσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους σε ένα σταθερότερο περιβάλλον.

Πιο σκληρή στάση κράτησε ο Ισπανός Μιγέλ Άριας Κανιέτε, ο οποίος τόνισε ότι η Ισπανία δεν θα επιτρέψει η εσωτερική σύγκλιση να προκαλέσει απώλεια ενισχύσεων για τους αγρότες, βάζοντας σε κίνδυνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 
Και προειδοποίησε ότι αν η Κομισιόν επιχειρήσει να επιβάλει εσωτερική σύγκλιση της τάξης του 75%, η Ισπανία δεν θα υπερψηφίσει τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
Οργανωτική πρόκληση για τους Ιρλανδούς, ο συντονισμός της πρωτοφανούς μεγέθους συγκέντρωσης για το μέλλον της ΚΑΠ.

Η σημασία που έχει η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής γεωργίας βρέθηκαν στις 27 και 28 Μαΐου στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου, το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας, οι ευρωβουλευτές και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν.      

Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τους εκπροσώπους των διάφορων λόμπι (αγροτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, βιομηχανιών κλπ) που, όπως πάντα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους με διαδηλώσεις έξω από το Κάστρο του Δουβλίνου. Αν και η συνάντηση είχε χαλαρό χαρακτήρα ήταν ουσιαστική για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ.