εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Κατάσταση της Βοοτροφίας στην ΕΕ

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, ο  τομέας βοείου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
 
Αυστηρή προειδοποίηση για την καταστροφική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας βοείου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απηύθυναν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, ζητώντας την ανάληψη άμεσης δράσης.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το βόειο κρέας, κ. Piere Chevalier, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στον τομέα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών – έντονες βροχοπτώσεις στο τέλος του χειμώνα – σε πολλά κράτη μέλη έγινε δύσκολη η προμήθεια ζωοτροφών. Η διαθεσιμότητα χειμωνιάτικών ζωοτροφών είναι πολύ κακή και τα αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Έτσι οι παραγωγοί βοείου κρέατος της ΕΕ πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, έχοντας ήδη ένα τα χαμηλότερα εισοδήματα της Ε.Ε.».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, επισήμανε « η κατάσταση της παραγωγής βοείου κρέατος της ΕΕ είναι πολύ εύθραυστη και δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις αδύναμες αποδόσεις από την αγορά, οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, εμβαθύνοντας περαιτέρω την κρίση. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, η μείωση των περιθωρίων των παραγωγών και η έλλειψη κερδοφορίας σημαίνει ότι το σύνολο του τομέα θα πληγεί σοβαρά. Επιπλέον, υπάρχει πολλή πίεση που προκύπτει από μερικές από τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες. οι διαπραγματεύσεις των οποίων εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τον τομέα. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικές αποφάσεις κατά τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες να λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής παραγωγής και την βιωσιμότητα του τομέα του βοείου κρέατος.