εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γρίπη των Πτηνών

0 comments
 
Ενώ τα αίτια της νέας γρίπης των πτηνών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικός, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ως προς τη μετάδοση στον άνθρωπο. 
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του νέου ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρά τις διαβεβαιώσεις αποστέλει κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων και επιδημιολόγων στην Κίνα για να βοηθήσει τις έρευνες σχετικά με τη νέα μορφή γρίπης των πτηνών που έχει μέχρι σήμερα προσβάλλει 21 ανθρώπους, εκ των οποίων έξι πέθαναν. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε τα αίτια της λοίμωξης, επί του παρόντος δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του στελέχους Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Ο’ Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

Ανάμεσα στις λοιμώξεις που καταγράφηκαν περιλαμβάνεται αυτή ενός άνδρα από τη Σανγκάη ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του ιού Η7Ν9. Οι δύο γιοί του άνδρα αυτού νοσηλεύτηκαν και ο ένας πέθανε επίσης. Ωστόσο οι εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί οι δύο γιοί αποδείχτηκαν αρνητικές στον Η7Ν9. Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει προσβάλλει μόνο ανθρώπους στην ανατολική Κίνα, δεν μεταδιδόταν έως πρόσφατα στον άνθρωπο.

Η γρίπη των πτηνών, που εμφανίστηκε το 2003, αυτή του ιού Η5Ν1, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 360 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από το 2003 έως τις 12 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία μήπως μια μετάλλαξη επιτρέπει λοιμώξεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία.

Στο μεταξύ, νέα αυστηρότερα μέτρα κατά του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, έλαβαν την Κυριακή οι αρχές της Σαγκάης. Συγκεκριμένα, οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας απαγόρευσαν τους αγώνες ανάμεσα σε ταχυδρομικά περιστέρια και την πώληση πτηνών για ψυχαγωγία, ενώ κάλεσαν τους διευθυντές των σχολείων να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Μετά την απόφαση να κλείσουν όλες οι αγορές πουλερικών και να θανατωθούν δεκάδες χιλιάδες, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν την απαγόρευση των αγώνων ταχυδρομικών περιστεριών και την απομόνωση περίπου δύο εκατομμυρίων, αφού ο ιός Η7Ν9 εντοπίστηκε αρχικά σε περιστέρια.

Επίσης απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις άγριων πτηνών για ψυχαγωγία και τα κλουβιά των πτηνών στον ζωολογικό κήπο της πόλης έκλεισαν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η θανάτωση εκατομμυρίων πτηνών στην Κίνα, εξαιτίας της νέας γρίπης επηρεάζει την αγορά της σόγιας, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων σόγιας που αγοράζει η Κίνα.
Η γρίπη των πτηνών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κινεζική ζήτηση για σόγια
Οι διεθνείς τιμές στη σόγια σταθεροποιούνται καθώς αναμένονται οι εξελίξεις για τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα.