εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Copa-Cogeca για τη Νέα ΚΑΠ

0 comments

 

Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε.
 
Το πρόγραμμα της Ιρλανδικής προεδρίας επικεντρώνεται στο να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και της αντίστοιχης αλιευτικής, το αργότερο έως τον Ιούνιο.


Η κίνηση αυτή έγινε στις 28 Ιανουαρίου, στο περιθώριο της σύγκλισης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Ιρλανδό υπουργό Simon Coveney, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας του και προειδοποίησε ταυτόχρονα πως όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με το μελλοντικό προϋπολογισμό του 2014-20 κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο προϋπολογισμό στις 8 Φεβρουαρίου αυτό δεν θα είναι δυνατό» ανέφερε ο κ. Coveney.
 
Υποστηρίζοντας τις θέσεις της προεδρίας, ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Christian Pees, επισήμανε πως μια ταχεία και θετική απόφαση είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ τον Ιούνιο, ώστε να επιτραπεί στους γεωργούς και τους συνεταιρισμούς τους να προχωρήσουμε με τις επενδύσεις τους και τα παραγωγικά τους σχέδια.
 
Εκτός από την αύξηση της αβεβαιότητας για τους αγρότες για το μελλοντικό σχεδιασμό τους, ο κ. Pees προειδοποίησε επίσης για την ακραία αστάθεια των γεωργικών αγορών, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί γεωργικών προϊόντων προς το παρόν. Πολύ αυστηρότερα μέτρα για την καλύτερη διαχείριση της αγοράς που θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς να αντιμετωπίσουν την ακραία αστάθεια της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τόνισε. 

Στάθηκε επίσης κατά των μεταφορών κονδυλίων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, που έχει προταθεί από Ευρωβουλευτές και την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή. Ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ θα είναι σημαντικότερος από ποτέ προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, η σταθερότητα και η βιωσιμότητα στην Ε.Ε.

Προκειμένου να τονίσουν την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ΚΑΠ που υποστηρίζεται από ένα αντίστοιχα ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ, οι Copa-Cogeca θα πραγματοποιήσουν στις 6 Φεβρουαρίου μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στις Βρυξέλλες, με περίπου 400 άτομα, για την οποία θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 14.00 η ώρα. Επί του θέματος ο αντιπρόεδρος της Copa, κ. John Bryan, επισήμανε «Οι Copa-Cogeca θα στείλουν ένα σαφές, κοινό μήνυμα υπέρ ενός ισχυρού προϋπολογισμού της ΚΑΠ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στα μέσα ενημέρωσης και στα θεσμικά όργανα. Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη ενωμένοι κάνουν έκκληση τους για έναν ισχυρό προϋπολογισμοό της ΚΓΠ, σε απάντηση των κοινωνικών απαιτήσεων για ασφαλή, βιώσιμη παραγωγή υψηλής ποιότητας προμηθειών τροφίμων σε προσιτές τιμές. Η γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές, ενώ έχει ευεργετικές επιδράσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας».

Ο κ. Coveney, επίσης, πιέζει για έναν καλό προϋπολογισμό της ΚΑΠ. «Αποτελεί καλή επένδυση για τα χρήματα. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν για την ασφάλεια των τροφίμων δεδομένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.