εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές για Αροτραίες Καλλιέργειες, Γαλακτοκομικά και Κρέας

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπονται ότι θα είναι θετικές, ενώ αρνητικές για το κρέας.


Ως αποτέλεσμα της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης και των σταθερών τιμών, οι προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπονται ότι θα είναι θετικές, ενώ η οικονομική κρίση προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο κρέας.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, βάση σειράς παραδοχών, οι βασικές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν ισορροπημένες – σε μέσο όρο – κατά την εξεταζόμενη περίοδο 2012 – 2022.
 
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνονται ευνοϊκές λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης της παγκόσμιας ζήτησης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός, η οικονομική ανάπτυξη, καθώς και η αύξηση της προτίμησης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να είναι οι κύριοι παράγοντες, τροφοδοτώντας τις εξαγωγές της ΕΕ και τη διατήρηση των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά για το τυρί και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη.
 
Η έκθεση για παράδειγμα βλέπει αύξηση των εξαγωγών τυριών της ΕΕ πάνω από το ένα τρίτο έως το 2022, βάση της σταθερής ζήτησης από τους κύριους προορισμούς των τυριών της ΕΕ (Ρωσία, χώρες της Μέσης Ανατολής, ΗΠΑ, κλπ.). Παρομοίως, οι εξαγωγές αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% μέχρι το 2022, σε σύγκριση με το 2011, ως αποτέλεσμα της σταθερής ζήτησης από την Κίνα, την Αλγερία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
 
Η αγορά κρέατος της ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, πληττόμενη από την τρέχουσα οικονομική ύφεση.