εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενισχύσεις de minimis των Κτηνοτρόφων

0 comments

 

Οι ενισχύσεις που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους θα έχουν τη μορφή των κατ΄αποκοπή ποσών με την προϋπόθεση να έχουν έναν ελάχιστο αριθμό ζώων και να είναι καταγεγραμμένοι είτε στο ΟΣΔΕ, είτε με άλλο τρόπο, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Η τελική απόφαση παρά τις κατ’ αρχήν προβλέψεις, αναφέρει ως μοναδικές προϋποθέσεις ο  κάθε παραγωγός να έχει έναν ελάχιστο αριθμό ζώων και να είναι καταγεγραμμένος είτε στο ΟΣΔΕ, είτε με άλλο τρόπο, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ούτε με βάση τον αριθμό των ζώων, ούτε με βάση τις ποσότητες γάλακτος που παραδώσανε το 2012 θα πληρωθούν οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) στους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή, όσοι κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών πήραν πέρυσι εξισωτική αποζημίωση θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσά ενίσχυσης, σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα πεδινά.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους κτηνοτρόφους ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ de minimis συν 5 εκατ. επιπλέον στο πλαίσιο του άρθρου 68).
Την Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο υπουργός, Θανάσης Τσαυτάρης και ο γενικός γραμματέας, Μόσχος Κορασίδης. 


Αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα ποσά για κάθε κλάδο κτηνοτροφίας είναι οι εξής:


Τομέας 1: Στήριξη γεωργών που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοιρομητέρων


Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ισόποσα είναι 7 εκατ. ευρώ στους παρακάτω κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων:

α) Γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλώνοντας ότι διατηρούν στην εκμετάλλευση τους  χοιρομητέρες που αντιστοιχούν άνω των 7,5 ΜΜΖ (Μονάδες Μεγάλων Ζώων).

β) Γεωργοί που είναι εγγεγραμμένοι στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ).

γ) Έχουν προβεί σε ετήσια απογραφή για το έτος  χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

δ) Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

Τομέας 2 : Στήριξη γεωργών που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή ορνίθων κρεοπαραγωγής /αναπαραγωγής/ ωοπαραγωγής. 

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ισόποσα είναι 5,5 εκατ. ευρώ στους παρακάτω κατόχους πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων:

α) Οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλώνοντας ότι διατηρούν  στην εκμετάλλευσή τους   όρνιθες κρεοπαραγωγής / αναπαραγωγής / ωοπαραγωγής 

β)  Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

γ) Οι γεωργοί που εκτρέφουν  τουλάχιστον 10.000 όρνιθες ετησίως.

Τομέας 3: Στήριξη γεωργών  που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιγοπρόβειου / βόειου κρέατος/ γάλακτος. 

α) Οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) και διατηρούν τουλάχιστον ζωϊκό κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε 7,5 ΜΜΖ (Μονάδες Μεγάλων Ζώων) ανά κατηγορία ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή).

β) Ως γεωργοί στο πλαίσιο της παρούσας ενίσχυσης ορίζονται αυτοί των  οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται:
i. εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των πεδινών περιοχών της χώρας  και δεν μετακινούν τα αιγοπρόβατά/βοοειδή τους στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας. 
ii. εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, ή βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα αιγοπρόβατα/ βοοειδή, στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, και δεν τους χορηγείται η ειδική στήριξη στα πλαίσια του άρθρου 68 του Καν (ΕΚ) 73/2009.
iii.εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, ή βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα αιγοπρόβατα/ βοοειδή,  στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, και τους χορηγείται η ειδική στήριξη στα πλαίσια του άρθρου 68 του Καν (ΕΚ) 73/2009.  

γ) Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

Περιορισμοί

Η στήριξη χορηγείται ετησίως κατ΄ αποκοπή. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση.

Για τους δικαιούχους εντός ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή όσους μετακινούνται σε αυτές τις περιοχές, το κατ΄ αποκοπή ποσό της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που θα τους χορηγηθεί δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο  του 25 %  του ποσού που θα χορηγηθεί στους λοιπούς δικαιούχους των πεδινών περιοχών.

Τα τελικά ποσά θα υπολογιστούν αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τον αριθμό των δικαιούχων. 

Η καταβολή της ενίσχυσης αρχίζει από τους βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2012.  Αμέσως μετά, με την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δήλωσαν  οι  χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι με την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ) και το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβληθεί η ενίσχυση και σε αυτούς τους δικαιούχους.


Ακολούθως θα γίνει η πληρωμή του de minimis για τους βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών περιοχών, η οποία και θα γίνει μαζί με την πληρωμή του άρθρου 68 του έτους 2012.