εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Σόγιας χωρίς Μεταλλαγμένα

0 comments

 

 
Οι παραδουνάβιες χώρες υπέγραψαν διακήρυξη για την αύξηση της παραγωγής σόγιας στην Ευρώπη, απαλλαγμένης από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO).


Τη διακήρυξη υπέγραψαν συγκεκριμένα εκπρόσωποι χωρών στην περιοχή του Δούναβη (Κροατία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βαυαρία, Σλοβενία, Βοσνίας – Ερζεγοβίνη και Σερβία).


Την πρωτοβουλία για την υπογραφή της διακήρυξη, που αφορά στην παραγωγή σόγιας απαλλαγμένης από GMO, στην περιοχή του Δούναβη είχε η Αυστρία.

Στόχος της διακήρυξης είναι η αύξηση της παραγωγής σόγιας χωρίς ίχνος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε επίπεδα άνω του 3% της καλλιεργήσιμης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διακήρυξη προβλέπει, επίσης, τη σπορά σε 1,8 εκατομμύρια εκτάρια γης (1 εκτάριο=10 στρέμματα) στις χώρες της περιοχής του Δούναβη, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των παρασκευαστών ζωοτροφών στην Ευρώπη από τις εισαγωγές.

Στην Κροατία, το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί με τους ενδιαφερόμενους αγρότες που θα υπογράψουν συμφωνίες με την "Ένωση για την παραγωγή σόγιας του Δούναβη", εξασφαλίζοντας σταθερές τιμές για την πώληση της σόγιας που θα παραχθεί.