εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Γάλακτος στη Θεσσαλία

0 comments

 

Η Θεσσαλία συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Lactimed με στόχο να ενισχυθεί η παραγωγή και διανομή τυπικών και καινοτόμων μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων της Θεσσαλίας.
 
Το Πρόγραμμα Lactimed χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των € 4.350.000 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πρόγραμμα, που αφορά την ανάδειξη και προώθηση των θεσσαλικών γαλακτοκομικών προϊόντων. 

To πρόγραμμα θα εστιάσει σε ενέργειες, όπως η απογραφή του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων, η αξιοποίηση  της καινοτομίας,η επέκταση των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει την παραγωγή και διανομή τυπικών και καινοτόμων μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της οργάνωσης του κάθε τοπικού τομέα, της στήριξης των παραγωγών για την πραγματοποίηση των αναπτυξιακών τους σχεδίων και τέλος, της δημιουργίας νέων αγορών για τα προϊόντα τους. 

Ήδη, στα πλαίσια του προγράμματος, οργανώθηκε η 1η διεθνής αποστολή στην οποία συμμετέχει αντιπροσωπεία Ελλήνων και Ευρωπαίων (υπό τον συντονισμό του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).


Η αντιπροσωπεία  θα επισκεφθεί όλη την Θεσσαλία (Ελασσόνα, Φάρσαλα, Καλαμπάκα, Μουζάκι, Πύλη, Φαρκαδόνα, Μακρυχώρι-Συκούριο, Αλμυρός, Σοφάδες, Παλαμάς, Βελεστίνο) για να συναντήσει τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και παραγωγούς του γαλακτοκομικού τομέα.


Εργαστήρια και συναντήσεις που θα διοργανωθούν θα επιτρέψουν να προσεγγισθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να υιοθετηθεί μια στρατηγική για την έμπρακτη προώθηση των γαλακτοκομικών προϊόντων με θεσσαλικά χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του ENPI CBC MED, χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των € 4.350.000 από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης. Το ENPI CBC MED πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών εταίρων των οποίων οι περιοχές βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου. Από τον Νοέμβριο 2012 έως τον Μάιο 2015, το Ευρω-μεσογειακό δίκτυο ΑΝΙΜΑ και 11 εταίροι θα πραγματοποιήσουν εκατό δράσεις οι οποίες θα απευθύνονται στους φορείς του Γαλακτοκομικού τομέα της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), της Μπεκάα (Λίβανος), της Bizerte (Τυνησία), της Σικελίας (Ιταλία) και της Θεσσαλίας (Ελλάδα).
Θα υπάρξουν 100 οργανωμένες παρεμβάσεις γύρω από πέντε άξονες σε πέντε πιλοτικές περιοχές.

Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να οργανωθούν γύρω από πέντε βασικούς τομείς παρέμβασης :


• Απογραφή του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και υιοθέτηση τοπικών στρατηγικών για την προώθηση/αξιοποίηση των τυπικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.


• Ενσωμάτωση των διαφόρων τύπων τοπικά προστιθέμενης αξίας και δημιουργία συστάδας παραγωγών (Cluster) για τη διευκόλυνση της δικτύωσης των φορέων στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, της κοινής χρήσης πόρων και τεχνογνωσίας, καθώς και της ανάπτυξης νέων μορφών συλλογικής πρόσβασης στις αγορές.


• Ενίσχυση των ικανοτήτων στον τομέα της παραγωγής και της καινοτομίας, βασισμένες στους τοπικούς πόρους και τις παραδοσιακές δεξιότητες, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες στην προώθηση και εφαρμογή των αναπτυξιακών τους σχεδίων.


 Επέκταση της ζώνης προβολής και διανομής γαλακτοκομικών προϊόντων με τυπικά μεσογειακά χαρακτηριστικά στις τοπικές και διεθνείς αγορές μέσω της κινητοποίησης των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, της διανομής, τους φορείς εστίασης και τουρισμού.


• Ενεργοποίηση του Μεσογειακού Δικτύου των Γαλακτοκομικών συστάδων (Cluster), διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και συμβολή στις πολιτικές για την υποστήριξη του τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων.


Ένα τοπικό σχέδιο δράσης θα εφαρμοστεί για την κάλυψη των ειδικών αναγκών του γαλακτοκομικού κλάδου της Θεσσαλίας. Οι τοπικοί φορείς θα συμμετάσχουν στην επεξεργασία του μέσω της οργάνωσης ειδικών εργαστηρίων και συναντήσεων. Θα αναδειχθούν συγκεκριμένες ευκαιρίες για επενδύσεις και για ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων ώστε να ευνοηθεί ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής και διανομής. Οι Οργανώσεις υποστήριξης της γαλακτοκομικής αλυσίδας αλλά και οι τοπικοί παραγωγοί θα εκπαιδευτούν σε αποδοτικές και βιώσιμες γεωργικές τεχνικές, σε ευέλικτες και καινοτόμες παραγωγικές διαδικασίες, και σε μεθόδους μάρκετινγκ.


Τέλος, επαγγελματικές συναντήσεις, εκθέσεις και αγορές παραγωγών θα επιτρέψουν την προώθηση των γαλακτοκομικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν την περιοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των καταναλωτών, και στις οικονομικές και τουριστικές επιχειρήσεις-φορείς και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ένωση Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας θα οργανώσουν αυτές τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και με πολλούς άλλους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς φορείς.


Μια συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί σύντομα με την παρουσία των αρμόδιων υπουργείων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Ελληνική Ένωση Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας για να παρουσιάσουν το σχέδιο LACTIMED και τις επιπτώσεις του στην περιοχή της Θεσσαλίας.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

το Εργαστήριο Αγροτικού χώρου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας :   Δημήτρης Γούσιος, καθηγητής, συντονιστής του προγράμματος στη Θεσσαλία


Άτομο επικοινωνίας:
Δήμητρα Γάκη, βοηθός συντονιστής
Τηλ: 2421074463 Fax: 2421074383. E-mail: dimgaki@hotmail.com