εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αειφορική Παραγωγή Χοιρινού Κρέατος

0 comments

 

Αυτός είναι ο βασικός στόχος του καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που θα αρχίσει θα υλοποιείται από τις αρχές του 2013, σε συνεργασία με άλλους φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και την Κίνα.
 
Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν το σογιάλευρο με εγχώρια παραγόμενες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, ώστε να παραχθεί «πράσινο» χοιρινό κρέας άριστης ποιότητας, αλλά και να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.


Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με "λειτουργικές" ιδιότητες, χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της δράσης «Διμερής Ερευνητική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας 2012-2014» θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας.


Αποβλέπει στη χρήση τεχνικών και τεχνολογιών φιλικότερων στο περιβάλλον για τη μείωση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων από τη συστηματική εκτροφή χοίρων. Παράλληλα, οι ερευνητές επιδιώκουν να ανοίξουν το… δρόμο για την παραγωγή χοιρινού κρέατος με «λειτουργικές» ιδιότητες (functional pork) για τους καταναλωτές.
 
Στην έρευνα συμμετέχουν το Εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Huazhong στην Κίνα με συντονίστρια την καθηγήτρια Jian Peng, η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙΚΗ) με υπεύθυνο τον Νικόλαο Παπαγιάννη και το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), με υπεύθυνο τον δρα Θωμά Μπαρτζάνα. Να σημειωθεί ότι η κ. Peng έχει βραβευτεί με το Εθνικό βραβείο Αριστείας για την πρόοδο της Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
 
Διεθνής αξιολόγηση.
 
Το ερευνητικό πρόγραμμα κατατάχτηκε τέταρτο από διεθνείς αξιολογητές. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 προτάσεων που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση, ενώ είχαν υποβληθεί συνολικά 199 προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.
«Αποτελεί το ένα από τα δύο εγκεκριμένα προγράμματα με επικεφαλής Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα υπόλοιπα δεκατρία είχαν επικεφαλής εταιρίες παγκόσμιου και εθνικού κύρους», ανέφερε η καθηγήτρια του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη.
 
7 ερευνητικοί στόχοι
 
«Το πρόγραμμα πραγματεύεται ένα αντικείμενο εξαιρετικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Ηπειρο, περιφέρεια που διατηρεί μία δυναμική χοιροτροφική παραγωγή και μάλιστα με εξαγωγικές επιδόσεις τελευταία», επισήμανε η κ. Φλώρου-Πανέρη. Στη διάρκεια της έρευνας, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013 και θα διαρκέσει 30 μήνες, οι επιστήμονες θα εξετάσουν:


1. Τους περιορισμούς σχετικά με τη χρησιμοποίηση των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και τους τρόπους ώστε να ξεπεραστούν αυτοί.
2. Την επίδραση της προσθήκης αυτών των ζωοτροφών στις αποδόσεις των χοίρων, για να προσδιοριστούν τα βέλτιστα επίπεδα προσθήκης των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για την άριστη ποιότητα του χοιρινού κρέατος.
3. Την προσθήκη στη διατροφή των χοίρων, φυσικών αυξητικών παραγόντων φυτικής προέλευσης, όπως αρωματικά φυτά και εκχυλίσματα αυτών, φύκια, χηλικές ενώσεις αμινοξέων και ιχνοστοιχείων ως αυξητικές, αντιοξειδωτικές και ανοσοδιεγερτικές ουσίες, με σκοπό να αποδειχτούν επιστημονικά οι ιδιότητες των παραπάνω πρώτων υλών και να εφαρμοστούν τα ευρήματα αυτά στη διατροφή χοίρων σε μεγάλη κλίμακα.
4. Την παραγωγή «λειτουργικών» τροφίμων με βάση το χοιρινό κρέας, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του καταναλωτή.
5. Τη διενέργεια περιβαλλοντολογικής μελέτης, που χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία αξιολόγησης του κύκλου ζωής του άνθρακα.
6. Μέσω της παραπάνω μελέτης θα διερευνηθεί ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, από την παραγωγή χοιρινού κρέατος, εντός και εκτός των χοιροστασίων.
7. Την αποτελεσματική διάδοση των συμπερασμάτων και των εφαρμογών του προγράμματος στη βιομηχανία για την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών στρατηγικών με σκοπό την παραγωγή «λειτουργικών» προϊόντων με βάση το χοιρινό κρέας και στόχο την αύξηση της ζήτησής του για αγορά από το ευρύ καταναλωτικό κοινό.
 
«Είναι γεγονός ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή χοιρινού κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα στην Ελλάδα, ώστε να παραμείνει όσο μπορεί ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και να μειώσει τις δυσμενείς περιβαλλοντικές της επιδράσεις», τόνισε η κ. Φλώρου-Πανέρη, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα επιβάλλει τη συνεργασία των επιχειρηματιών της εκτροφής χοίρου σε βιομηχανική κλίμακα, όπως της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου, που αποτελεί τον επιχειρηματικό εταίρο, της βιομηχανίας ζωοτροφών, της βιομηχανίας κρέατος και προϊόντων με βάση το χοιρινό κρέας και των ερευνητικών ομάδων που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και τη διατροφή του χοίρου, την επιστήμη του κρέατος, καθώς και το περιβάλλον, με τελικό σκοπό την παραγωγή χοιρινού κρέατος το οποίο αν και θα είναι ανώτερο ποιοτικά, θα συμβάλει ενεργά στην υγεία του ανθρώπου, θα στοιχίζει λιγότερο και με βάση την ανάλυση του κύκλου ζωής του άνθρακα θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.
 
Η καθηγήτρια του ΑΠΘ χαρακτήρισε εξαιρετικά ελπιδοφόρα τη σύνδεση Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Τμημάτων ΤΕΙ με μεγάλους εγχώριους παραγωγικούς φορείς, καθιστώντας τα πόλους αριστείας, ακόμα και μέσα στις τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, ώστε να δοθεί έμπρακτα όνομα στην αναπτυξιακή προοπτική του κτηνοτροφικού μας τομέα.
 
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γιάννης Σκούφος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το πρόγραμμα στοχεύει προς την εξειδίκευση της ελληνικής χοιροτροφίας, δηλαδή να πάμε προς την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων (λειτουργικά τρόφιμα) τα οποία θα έχουν διακριτές ιδιότητες, όχι τόσο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά που να σχετίζονται πάνω στην υγεία του ανθρώπου (π.χ. εμπλουτισμό με χημικές μορφές σιδήρου για να τραφούν άνθρωποι που έχουν αναιμία, παραγωγή χοιρινού χαμηλής χοληστερόλης κ.α.). 
 
Ακόμη έχει σαν στόχο να χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή ελληνική πρωτεϊνούχος τροφή (κουκί, μπιζέλι κ.α.) αντικαθιστώντας το σογιάλευρο που είναι εισαγόμενο. Αυτό πρώτον επειδή μεγάλες ποσότητες σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένες και δεύτερον επειδή η μεταφορά του επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου. Γενικά τα ελληνικά ψυχανθή έχουν ουσίες ή συστατικά που δεν επιτρέπουν στα μονογαστρικά ζώα (κοτόπουλα και χοίρους) να διατραφούν σε υψηλές συγκεντρώσεις όπως συμβαίνει με τη σόγια. Σκοπός μας είναι να αναστείλουμε αυτούς τους περιορισμούς ή να βρούμε ποικιλίες που δεν θα έχουν αυτούς τους «αντιστρεπτικούς» παράγοντες. Επίσης μελετάμε την προσθήκη μιγμάτων αιθαίρεων ελαίων, που θα παράγονται από ελληνικά αρωματικά φυτά, τα οποία θα μπορούν να βελτιώνουν τους δείκτες του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος». 
 
Όπως τονίζει ο κ. Σκούφος «είναι σημαντικό για τη στρατηγική της χώρας η παραγωγή διακριτών προϊόντων αφού είναι αδύνατο να υπερσκελίσει το μειωμένο κόστος παραγωγής εισαγόμενων ομοειδών προϊόντων. Η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραμέτρων, των τροφίμων με ενεργή δράση στην υγεία του ανθρώπου, των φιλοπεριβαλλοντικών προτύπων και μιας μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσει το εθνικό πρότυπο σε ευρωπαϊκή στρατηγική, μπορεί να κάνει την τοπική μας παραγωγή εξαιρετικά εξωστρεφή εξαγωγική δύναμη, ανταγωνιστική και αναγνωρίσιμη, μάλιστα σε παραγωγικούς τομείς όπως η χοιροτροφία, που υστερούμε εμφανώς. 


Το εν λόγω πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Επιτροπή Ερευνών και τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ.