Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (4964) ORDER BY t.name ASC

Αξιοποίηση των αποβλήτων των τροφίμων στην παραγωγή ζωοτροφών | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αξιοποίηση των αποβλήτων των τροφίμων στην παραγωγή ζωοτροφών

0 comments
Αξιοποίηση των αποβλήτων των τροφίμων στην παραγωγή ζωοτροφών

 

 

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ της Ρωσίας υποστήριξε ότι τα απόβλητα των σούπερ μάρκετ όταν προστίθενται στην παραγωγή ζωοτροφών, δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο γονιδίωμα των εκτρεφόμενων ζώων.

 

 

 

Η μελέτη, η οποία παραγγέλθηκε από τον Ρωσικό Οικολογικό Φορέα – κυβερνητική υπηρεσία εξουσιοδοτημένη να εποπτεύει τη διαχείριση των αποβλήτων – επιβεβαίωσε ότι το αλεύρι σιτηρών, το κρέας, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά και διάφορα άλλα προϊόντα με ληγμένη διάρκεια ζωής δεν έχουν καμία «γονιδιοτοξικότητα» και, αν υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζωοτροφών.

Οι επιστήμονες τάισαν τα ψάρια Danio rerio χρησιμοποιώντας συνταγές που περιλάμβαναν μανταρίνια, μήλα, λάχανο, παντζάρια, φαγόπυρο, καρότα και διάφορα είδη ψωμιού με ληγμένη διάρκεια ζωής. Διευκρινίστηκε ότι το Danio rerio επιλέχθηκε για τις δοκιμές επειδή «αντιδρά στις τοξικές ουσίες με τον ίδιο τρόπο όπως τα ανώτερα σπονδυλωτά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση χημικών ουσιών που έχουν τερατογόνο ή καρκινογόνο δυναμικό στον άνθρωπο».

Δεν υπάρχουν μεταλλάξεις

«Αυτό το μικρό ψάρι χρησιμοποιείται συχνά ως μοντέλο για δοκιμές ξενοβιοτικών. Έτσι ονομάζονται οι ξένοι ζωντανοί οργανισμοί που δεν περιλαμβάνονται στον βιοτικό κύκλο», ανέφεραν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι έτρεξαν 3 κύκλους ενός πειράματος 15 ημερών που περιελάμβανε 550 μονάδες Danio rerio.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, «το κατώφλι της γονοτοξικότητας» δεν ξεπέρασε ποτέ το φυσιολογικό επίπεδο, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές δοκιμές που ακολούθησαν. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα που κατανάλωναν ζωοτροφές από ληγμένα απορρίμματα τροφίμων δεν παρουσίασαν μεταλλάξεις, υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για μια πολύ καλή πρωτοβουλία- έρχεται μάλιστα λίγο αργά, θα μπορούσε να πει κανείς, επειδή οι αλυσίδες [λιανικής] είναι έτοιμες.

Λύσεις έτοιμες προς χρήση

Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών, οι επιστήμονες ανέπτυξαν επίσης ζωοτροφές που περιείχαν ληγμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, η τροφή για νεαρά πρόβατα ηλικίας άνω των 4 μηνών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να παραχθεί από ληγμένα προϊόντα όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμάρι, μπακαλιάρο, μακρύ καρβέλι, μήλα και λευκό λάχανο.

Με τη σειρά τους, το ψωμί, το φαγόπυρο, τα παντζάρια, το λάχανο, τα καρότα, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα ληγμένα μανταρίνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τροφής για ψάρια. Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι ανέπτυξαν επίσης συνταγές για κατσίκες, βοοειδή, πουλερικά, χοίρους, κουνέλια και κάποια άλλα είδη, αλλά δεν έδωσαν πρόσθετες λεπτομέρειες.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τον αυξανόμενο πληθυσμό που πρέπει να θρέψει, η ανάπτυξη μιας βιώσιμης μορφής παραγωγής τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας. Και σε αυτό το σημείο έρχεται η κυκλική γεωργία. Για τις τελευταίες καινοτομίες, εξελίξεις και κανονισμούς κάντε κλικ εδώ…

Επιστροφή των αποβλήτων τροφίμων στην κυκλοφορία

Ο Denis Butsaev, διευθυντής του ρωσικού οικολογικού φορέα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της μελέτης, υποσχόμενος ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιστροφή των αποβλήτων τροφίμων στην κυκλοφορία ως ζωοτροφές ή λιπάσματα. Πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται η πώληση των αποβλήτων τροφίμων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίας ανακυκλωμένων υλικών, η οποία δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.

Ο Arseniy Vlasov, γενικός διευθυντής της MegaMix Center LLC, δήλωσε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Veterinary and Life: «Πρόκειται για μια πολύ καλή πρωτοβουλία- έρχεται μάλιστα λίγο αργά, θα μπορούσε να πει κανείς, επειδή οι αλυσίδες [λιανικής] είναι έτοιμες. Σε όλο τον κόσμο, η πρακτική της χρήσης αποβλήτων για την παρασκευή ζωοτροφών είναι γενικά αποδεκτή και χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια»