εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη της υγείας του μαστού και της μαστίτιδας

0 comments
Χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη της υγείας του μαστού και της μαστίτιδας

 

 

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, κοινώς γνωστό ως ασπιρίνη, είναι πολύ γνωστό στην ιατρική. Χρησιμοποιείται ευρέως ως από του στόματος χορηγούμενο μη στεροειδές,  παράγοντας που προκαλεί μειωμένη σύνθεση προσταγλανδίνης, συσσώρευση αιμοπεταλίων και φλεγμονή.

 

 

 

Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς, ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνει τον πυρετό και έχει επίσης αντιπηκτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η χρήση του στην κτηνιατρική δεν είναι τόσο γνωστή.

Ο Δρ Adrian Barragan και οι συνεργάτες του είναι μεταξύ εκείνων που δημοσίευσαν αποτελέσματα μελετών που αφορούν τη θεραπεία αγελάδων γαλακτοπαραγωγής με ασπιρίνη μετά τον τοκετό. Ο Barragan είναι επίκουρος κλινικός καθηγητής στο Τμήμα Επιτόπιας Έρευνας & Έρευνας Κτηνιατρικών και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State 

 

Ασπιρίνη για την πρόληψη της νόσου του μαστού 

Συγκεκριμένα, αυτός και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τη χορήγηση ασπιρίνης για την πρόληψη των ασθενειών του μαστού που είναι επιρρεπείς να εμφανίσουν οι αγελάδες κατά την ξηρά περίοδο στον κύκλο της γαλουχίας. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη έχουν ήδη αποδειχθεί ότι έχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγή γάλακτος, την υγεία της μήτρας και τη γονιμότητα.

Ωστόσο, δεν είναι κοινή πρακτική σε όλη τη γαλακτοβιομηχανία παγκοσμίως η χορήγηση ασπιρίνης μετά τον τοκετό, λέει ο Barragan, «ειδικά όταν οι αγελάδες γέννησαν τα μοσχάρια τους χωρίς κανένα πρόβλημα, αυτό που είναι γνωστό ως κανονικός ή εύτοκος τοκετός».

«Μόνο το 9% των αγροκτημάτων θα παρείχε αντιφλεγμονώδη θεραπεία», λέει ο Barragan. «Λέγοντας αυτό, ο κύριος στόχος αυτών των θεραπειών είναι η ανακούφιση του άμεσου πόνου και της ενόχλησης που σχετίζεται με το τραύμα των ιστών από τη διαδικασία του τοκετού. Αυτό, ως αποτέλεσμα, θα βελτίωνε την απόδοση των αγελάδων».

Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον για τις ιδιότητες της ασπιρίνης. Ο Barragan λέει ότι τον προσέγγισαν «ένας αριθμός κτηνιάτρων και παραγωγών που ενδιαφέρθηκαν να εφαρμόσουν τις προσεγγίσεις θεραπείας με ασπιρίνη που χρησιμοποιήσαμε σε αυτές τις μελέτες».

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μαστίτιδας κατά την ξηρά περίοδο, οι αγελάδες θα μπορούσαν επίσης να λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη. Αλλά δεν έχει γίνει πολλή έρευνα για να αξιολογηθεί αυτό. 

Η ομάδα θέλει επίσης να εντοπίσει παράγοντες που προδιαθέτουν τις αγελάδες στο στρες και προκαλούν φλεγμονή. Ο Barragan είπε όταν ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση «υποθέτουμε ότι η πρώιμη θεραπευτική αγωγή με ασπιρίνη 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού μπορεί να ρυθμίσει την πρώιμη φλεγμονή, αποτρέποντας την εμφάνιση μιας επιδεινωμένης φλεγμονώδους απόκρισης γύρω από τον τοκετό και αλλάζοντας τη μικροβιακή σύνθεση της κοιλίας και τους μεταβολίτες της, η οποία μπορεί να επιφέρει βελτίωση της ανταπόκρισης των αγελάδων στις αλλαγές στη διατροφική διαχείριση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτό θα μειώσει την πιθανότητα οι αγελάδες να αναπτύξουν ασθένειες μετά τον τοκετό, ενώ θα βελτιώσει την άνεση και την απόδοση των αγελάδων».

Πηγή: https://www.dairyglobal.net/health-and-nutrition/health/using-aspirin-to-prevent-udder-health-and-mastitis/?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=DG_REG_2022-09-08&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.dairyglobal.net%2Fhealth-and-nutrition%2Fhealth%2Fusing-aspirin-to-prevent-udder-health-and-mastitis%2F&mlnt=d-obDA-2Tw0raZgzPC_tmCPwehr4OzVDsQYgjX4ZovMokscDNPeW0Q&mlnm=TCMwd0Gv0o4&mlnl=qU-MqzTLPwo&mlnc=I5pLS3566gs&mlnch=TCzYX3dk7AwRK3dS30g5xg&mlnmsg=i0Ni0KcGk0iJ_2SBc2iNug