εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η γεωργία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

0 comments
Η γεωργία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

 

 

Μια ομάδα αγροτών βιολογικής καλλιέργειας στις ΗΠΑ αντιμετώπισε τις προκλήσεις της γεωργίας κατά την εποχή της κλιματικής αλλαγής και τόνισε πώς η γεωργία είναι στην καλύτερη θέση για να βάλει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πρώτα.

 

 

Οι αγροτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή για τα μέσα διαβίωσης και την ικανότητά τους να διατηρούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς ο αντίκτυπος της προώθησης της κλιματικής αλλαγής σε ένα ήδη ευάλωτο σύστημα γίνεται πλέον σοβαρή υπόθεση.

Παρά το ότι η σύγχρονη γεωργία συμβάλλει στα αέρια του θερμοκηπίου που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή, η γεωργία κατέχει την καλύτερη θέση για  να οδηγήσει προς μια βιώσιμη λύση, να εξασφαλίσει τη μελλοντική παροχή τροφίμων και να υποστηρίξει τους ανθρώπους που παράγουν την τροφή του κόσμου σε ολόκληρο το γεωργικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι αγρότες τις προκλήσεις της γεωργίας την εποχή της κλιματικής αλλαγής και τι χρειάζονται για να πετύχουν σε αυτόν τον στόχο;

 

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί πόρους

Τι καλλιεργούμε, πώς καλλιεργούμε, πώς χρησιμοποιούμε τους πόρους μας – αυτά είναι μόνο μερικά από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην πρώτη γραμμή της γεωργίας και η επίδρασή του στο κλίμα. Η γεωργία θα χρειαστεί περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, και είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν οποιαδήποτε μετάβαση.

Οι πολιτικοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία αποτελεί προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δέσμευσης άνθρακα στον γεωργικό τομέα, τη συλλογή πληροφοριών από αγρότες, κτηνοτρόφους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τον τρόπο χρήσης προγραμμάτων για την ενθάρρυνση υιοθέτησης γεωργικών πρακτικών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος και θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Ωστόσο, οι αγρότες, που από τη φύση τους είναι πάντα προετοιμασμένοι για τον μετριασμό του κινδύνου, έχουν ήδη τη δύναμη να επιβάλουν την αλλαγή.

Ο πρώτος πόρος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι άνθρωποι. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την αλλαγή του κλίματος τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια επίμονη παρεξήγηση σχετικά με τη διαφορά στο κλίμα και τον καιρό και τις επιπτώσεις στην προσφορά τροφίμων.

Οι πόροι που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αφορούν μόνο τη βιωσιμότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δράση, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και εντός των αγροτικών κοινοτήτων, είναι απαραίτητη για την προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων σε αγροκτήματα – περισσότερους νέους, γυναίκες, μετανάστες και περισσότερους τοπικούς αγρότες και μεταποιητές. Και όταν περισσότεροι αγρότες παράγουν τρόφιμα, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι πληρώνονται δίκαια, ότι έχουν πρόσβαση σε προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και γενικότερες παροχές.

Η γεωργία είναι δύσκολη οικονομικά. Είναι δύσκολο να ζήσουμε με τις σημερινές δομές και το συγκεκριμένο σύστημα. Ειδικά το περασμένο έτος, αλλά και εφέτος με τις καιρικές συνθήκες και την πανδημία που διαταράσσει τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.
Με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα της αγροδιατροφής μας, δεν χρειάζονται πολλά για να το διαταράξουμε πραγματικά. Είτε αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή από την άποψη ενός αγρότη είτε όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία του COVID.
Για να αλλάξει η γεωργία, πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Και με τα κατάλληλα εργαλεία, την καλύτερη τεχνολογία, υποστήριξη και πόρους, είναι δυνατό.

 

Πώς η γεωργία μπορεί να βάλει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πρώτα
 

Θα χρειαστεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων για τη γεωργία για να βάλει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πρώτα. Αλλά η θέληση και η δύναμη είναι εκεί, καθώς οι αγρότες είναι παθιασμένοι με το να βάζουν φαγητό στο τραπέζι.

Υπάρχει πολλή δύναμη που έχουμε μόνο στο να είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, κάτι που δεν συζητιέται συχνά στη γεωργία ή την τεχνολογία – η δύναμη των ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να λύσουν ένα ζήτημα, δηλώνουν οι αγρότες.

Η γεωργία και η κλιματική αλλαγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Όπου οι αγρότες μπορούν να συνεργαστούν για τις συλλογικές τους δυνάμεις, υπάρχει λύση.

Η γεωργία έχει τεράστια δύναμη να αλλάξει τη σχέση μας με τη γη, με την έννοια ότι η βιωσιμότητα, η αναγέννηση και η ανταπόδοση είναι όλες οι ιδέες που υπήρχαν ήδη μέσα στην αγροτική κοινότητα.

Ίσως ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο μέλλον είναι να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να υιοθετήσουμε μερικά από τα προγράμματα που είχαμε και που πραγματικά δούλεψαν.

Έχουμε την ικανότητα για ουσιαστική συνεργασία και ενσυναίσθηση. Πρέπει να κοιτάξουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως αγρότες και να αξιολογήσουμε κριτικά τις προτεινόμενες λύσεις, όχι μόνο για τα επιστημονικά τους πλεονεκτήματα, αλλά και σχετικά με το πώς αυτές οι λύσεις επηρεάζουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη για τις αστικές, προαστιακές και αγροτικές κοινότητες, σε αγροκτήματα μικρά και μεγάλα.

Πηγή: Agriculture the key to driving climate change response – https://www.feedstrategy.com/sustainable-agriculture/agriculture-the-key-to-driving-climate-change-response/ Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά