εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επαναχρησιμοποίηση του Νερού στην Άρδευση των Καλλιεργειών

0 comments
Επαναχρησιμοποίηση του Νερού στην Άρδευση των Καλλιεργειών

 

Οι νέοι κανόνες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στην άρδευση των καλλιεργειών προβλέπουν εναρμονισμένες ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα του νερού, με σκοπό την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στη γεωργία. 

 

Ο σχετικός Κανονισμός που προτείνεται από την Επιτροπή στοχεύει στην άμβλυνση της λειψυδρίας στην ΕΕ. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, θα εξασφαλίσει ότι τα επεξεργασμένα απόβλητα που προορίζονται για άρδευση γεωργικών προϊόντων είναι ασφαλή, προστατεύοντας τους πολίτες και το περιβάλλον. Η πρόταση ανταποκρίνεται σε μία από τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία και ολοκληρώνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα και τα τρόφιμα.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius, δήλωσε: «Με αυτήν την προσωρινή συμφωνία, εξοπλίζουμε την ΕΕ με ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Μαζί με τα μέτρα εξοικονόμησης και αποδοτικότητας του νερού, η χρήση ανακυκλωμένου νερού στον τομέα της γεωργίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των πολιτών μας».

Επί του παρόντος, η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης νερού είναι εγκατεστημένη σε λίγα μόνο κράτη μέλη της ΕΕ. Οι νέοι συμφωνηθέντες κανόνες θα διευκολύνουν και θα τονώσουν την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μια παροχή καθαρού νερού στους γεωργούς της ΕΕ και να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, με τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων, οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτής της πρακτικής και θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα γεωργικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Θα διευκολύνει επίσης την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς γεωργικών προϊόντων και θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους φορείς εκμετάλλευσης και τους παρόχους τεχνολογίας.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, τα επεξεργασμένα αστικά λύματα, τα οποία έχουν ήδη υποστεί ορισμένες επεξεργασίες σύμφωνα με τους κανόνες της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, θα υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία για να ανταποκριθούν στις νέες ελάχιστες ποιοτικές παραμέτρους και να καταστούν κατάλληλες για χρήση στη γεωργία.

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Μετά την έγκριση, ο Κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.