εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σκύλος: Ο Φύλακας Άγγελος των Υπερηλίκων

0 comments
Σκύλος: Ο Φύλακας Άγγελος των Υπερηλίκων

 

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health δηλώνει, ότι οι ενήλικες που είναι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να επιτύχουν περισσότερη ώρα δραστηριοποίησης με βάση τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας με το να μειώνουν το καθημερινό στρες και να αλλάζουν τη μικροχλωρίδα των νεογνών, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων αλλεργιών και παχυσαρκίας.

O WHO προτείνει σε ενήλικες μεγαλύτερους των 65 ετών να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή τουλάχιστον 75 λεπτά εντονότατης σωματικής άσκησης εντός της ίδιας χρονικής περιόδου. Κάνοντας τακτικά γυμναστική μπορεί να μειωθεί η εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως είναι διάφορες καρδιαγγειακές νόσοι, ο σακχαρώδης διαβήτης, συγκεκριμένες μορφές νεοπλασιών και η κατάθλιψη.

Οι ερευνητές της τελευταίας αυτής μελέτης δηλώνουν ότι υπάρχει ισχυρή ένδειξη κατά την οποία το να είναι κανείς ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των υπερηλίκων. Κατά την διεκπεραίωση της μελέτης οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα μόνιτορ, το οποίο φορούσαν στους γοφούς και αυτό χρησιμοποιούσε τη βαρύτητα για να διαχωρίσει το αν το άτομο καθόταν, ξάπλωνε ή ήταν όρθιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το μόνιτορ θεωρείται κορυφαίο στην αξιολόγηση του χρόνου καθιστικής ζωής. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 43 ιδιοκτήτες σκύλων και 43 μάρτυρες ( δηλαδή άτομα που δεν είχαν σκύλο για κατοικίδια), εκ των οποίων και οι δύο ομάδες αποτελούνται από άτομα των 65 ετών και άνω. Όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και όλοι φορούσαν το μόνιτορ κατά τη διάρκεια τριών χρονικών περιόδων της μιας εβδομάδας μεταξύ του 2013 και 2014. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε το χρόνο που αφιέρωναν οι συμμετέχοντες στο περπάτημα, σε όρθια στάση και στην καθιστική ζωή, ενώ συνυπολόγισαν τα προαναφερθέντα δεδομένα με τη διάρκεια και τον αριθμό των φορών που κάθονταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούσαν κατά μέσο όρο 22 λεπτά περισσότερο από υπερήλικες που δεν είχαν σκύλο, ενώ περπατούσαν 2.760 μέτρα περισσότερα καθημερινά. Όπως δηλώνει μία από τους συγγραφείς της μελέτης Philippa Dall, συνεργάτης του πανεπιστημίου Glasgow Caledonian στη Σκωτία, «Στο πέρας μίας εβδομάδας αυτός ο επιπρόσθετος χρόνος σωματικής άσκησης μπορεί από μόνος του να είναι επαρκής, ώστε να καλύπτονται απόλυτα οι προτάσεις του WHO ως προς τα 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης». Επιπροσθέτως η ομάδα ανακάλυψε ότι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν μικρότερες περιόδους στις οποίες κάθονταν σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν σκύλους. Ο συνολικός χρόνος που επένδυαν όμως για καθιστική ζωή δεν διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι επιστήμονες προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας να προωθήσουν την ιδέα της ιδιοκτησίας ενός σκύλου ως ένα τρόπο, με τον οποίο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι θα γίνουν περισσότερο σωματικά δραστήριοι.

Πηγή: DIAGNOVET, -Επιμέλεια άρθρου-Μαρία Ζαχαροπούλου