εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτεραιότητες της Νέας Commission για την Ύπαιθρο

0 comments
Προτεραιότητες της Νέας Commission για την Ύπαιθρο

 

Ενιαία πολιτική τροφίμων, αγροτεχνολογία (ψηφιακή εποχή τροφίμων) και υποδομές στα χωριά είναι οι τρεις άξονες που θα επικεντρωθεί η νέα σύνθεση της Commission, σύμφωνα με non paper που ήλθε στη δημοσιότητα.

 

 

Από ένα νέο Ταµείο µε το όνοµα Future Fund 100 δις ευρώ κεφαλαίων για τη χρηµατοδότηση επενδύσεων που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν αµερικανικούς και κινεζικούς επιχειρηµατικούς κολοσούς, µέχρι τη σύσταση 10 start-up επιχειρήσεων αγροτικής τεχνολογίας «µονόκερους» του 1 δις τζίρου, περιλαµβάνει η έκθεση 173 σελίδων για τα σχέδια της νέας σύνθεσης της Commission, που διέρρευσε από τους Financial Times και το Politico. Το έγγραφο αυτό έχει δηµιουργήσει αρκετό θόρυβο στους κόλπους των Βρυξελλών που κάνουν λόγo -µέσω του γραφείου τύπου- για εσωτερική έκθεση εργασίας που δεν έπρεπε να δει το φως της δηµοσιότητας και να συγχέεται µε πολιτικές. Αυτή είναι από τις λίγες φορές που σπεύδει η Commission επίσηµα να διαψεύσει δηµοσιεύµατα, όπως είχε κάνει µε το θέµα του πριµ εγκατάλειψης της προβατοτροφίας που είχε αποκαλύψει η Agrenda, µε την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η διαρροή να µη δικαιολογείται εφόσον µιλάµε για ένα απλό «brainstorming», σύµφωνα µε όσα υποστηρίζει η Commission.

Από το έγγραφο αυτό πάντως µπορούν να εξαχθούν χρήσιµα συµπεράσµατα για τις προθέσεις της Επιτροπής Γεωργίας, που συνοψίζονται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, η σκέψη της Κοµισιόν φαίνεται πως είναι να δηµιουργηθεί ένα νέο πλέγµα πολιτικής, εκτός ΚΑΠ, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά µε τον τοµέα των τροφίµων σε όλα τα στάδια: δηλαδή την παραγωγή, τη µεταποίηση, τη διανοµή και την κατανάλωση µε βάση τα καταναλωτικά πρότυπα που αναδύονται σε Ευρώπη και Τρίτες Χώρες.

∆εύτερον, το λεγόµενο «Σχέδιο για Τρόφιµα και Γεωργία 4.0» το οποίο έχει ως στόχο το 25% των αγροτικών εκµεταλλεύσεων να χρησιµοποιούν τεχνητή νοηµοσύνη (συµπεριλαµβανοµένης γεωργίας ακριβείας) έως το 2030. Παράλληλα, στοχεύει στο ότι όλα τα κράτη µέλη θα χρησιµοποιούν το δορυφορικό σύστηµα παρατήρησης Κοπέρνικος για τη διαχείριση των εκµεταλλεύσεων και των αγροτικών πολιτικών έως το 2025.

Τρίτον, η υιοθέτηση µίας ολοκληρωµένης πολιτικής για τη βελτίωση των υποδοµών και της ζωής στις αγροτικές περιοχές µε τη συνεργασία όλων των επί µέρους τµηµάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής µε βασική την Επιτροπή Γεωργίας. Φιλοδοξία είναι να αναπτυχθούν 500.000 νέες επιχειρήσεις στις αγροτικές περιοχές έως το 2025 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: agronews.gr

Σημείωμα Σύνταξης farmanwes.gr: Πριν από τουλάχιστον 25 χρόνια είχε δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΟΚ (τότε)  μια Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής όπου θεωρούσε, ότι τα όποια μέτρα στήριξης για τους αγρότες πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, δηλαδή όλων των κατοίκων της υπαίθρου, δηλαδή όλων των κατοίκων των χωριών, αλλιώς δεν έχουν καμμιά ελπίδα επιτυχίας, με την έννοια, ότι αν δεν υπάρχουν υποδομές στα χωριά (εκπαίδευσης, υγείας, ψυχαγωγίας) κυρίως οι νέοι δεν θα παραμείνουν εκεί, ούτε ως αγρότες, ούτε ως άλλοι επαγγελματίες.

Σήμερα, λοιπόν, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης των χωριών, έρχεται η Νέα Ηγεσία της Commission να επαναφέρει αυτή την ιδέα, συνοδευόμενη με τις νέες απαιτήσεις της εποχής, δηλαδή την ψηφιοποίηση της Γεωργίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ας ελπίσουμε, ότι οι υπέρμαχοι της πολιτικής λιτότητας τουλάχιστον στην Ευρώπη δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εξαγγελλόμενη πολιτική της νέας Προέδρου της Commission.