εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διαφάνεια Τιμών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Αγορά

0 comments
Διαφάνεια Τιμών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Αγορά

 

Μετά την συμφωνία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Commission προχωρά στην τελική ευθεία για την υιοθέτηση μέτρων που θα βελτιώσουν τη διαφάνεια τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

 

Αναλυτικότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου, η Commission ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ και προχωρά στη σχετική νομική ρύθμιση.

Μετά τις συζητήσεις στην Επιτροπή Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, τα μέτρα θα εγκριθούν από την Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες και «θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2021».

Μένει να δούμε πότε θα εφαρμοστεί στο εθνικό δίκαιο της χώρας μας η σχετική Οδηγία της ΕΕ (από όσα συμβαίνουν σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών – δύο χρόνια ανενεργή η σχετική νομοθεσία για την εξόφληση έως 60 ημέρες που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο αισιόδοξοι με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει η Commission ).

Όπως αναφέρει η Commission, αφού απαγόρευσε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και βελτίωσε τη συνεργασία των παραγωγών, επιχειρεί τώρα να προχωρήσει στη βελτίωση της δικαιοσύνης στην αλυσίδα τροφίμων, με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε όλο το μήκος της αλυσίδας.

Τα μέτρα στηρίζονται στην ιδέα ότι από τις διαφορές στις τιμές αγοράς και πώλησης είναι δυνατόν να αντληθούν πληροφορίες για τα ενδιάμεσα έξοδα (όπως η μεταφορά, η ασφάλιση, η αποθήκευση κ.λ.π.) μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Εικάζεται έτσι ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια θα επιτρέψει να πάρουν πιο καλές αποφάσεις και θα βελτιώσει την κατανόηση του πώς διαμορφώνονται οι τιμές και πώς εξελίσσονται οι τάσεις στην αλυσίδα τροφίμων.

Ο κ. Phil Hogan, αρμόδιος Επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, δήλωσε: «Η αύξηση της διαφάνειας στην αγορά αφορά την παροχή περισσότερων πληροφοριών, σε περισσότερα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσουμε μεγαλύτερη «ισορροπία» στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και θα εξασφαλίσουμε πιο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Η αυξανόμενη διαφάνεια αφορά επίσης τη δικαιοσύνη: επιτρέπουμε την ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες για τις τιμές, η οποία θα αποσαφηνίσει καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Με την πρόσφατα εγκριθείσα οδηγία που απαγορεύει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, καθώς και με τις βελτιώσεις της νομοθεσίας για την οργάνωση παραγωγών του 2017, οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν τον ρόλο των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, βασικό στόχο της Επιτροπής».

Υπενθυμίζουμε ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα καλύπτουν τους τομείς του κρέατος, των αβγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των οπωροκηπευτικών, των αροτραίων καλλιεργειών, της ζάχαρης και του ελαιολάδου. Τα εν λόγω μέτρα βασίζονται σε υφιστάμενα συστήματα και διαδικασίες συλλογής δεδομένων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη για την υποβολή στην Επιτροπή πληροφοριών σχετικά με την αγορά, με ευρύτερη πλέον εμβέλεια. Κάθε κράτος μέλος θα είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των δεδομένων σχετικά με τις τιμές και την αγορά.

Πηγή: agrotypos.gr, Παϊσιάδης Σταύρος