εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικά Κονδύλια στον Προϋπολογισμό

0 comments

 

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπονται μειωμένες δαπάνες για τον αγροτικό τομέα.

 

 

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοέμβριου και θα συζητηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παρουσία του υπουργικού συμβουλίου και πολλών βουλευτών, προβλέπει, όσον αφορά στα αγροτικά, μειωμένες επιδοτήσεις στη γεωργία κατά 180 εκατ. ευρώ περίπου. Ένα μέρος της μείωσης είναι λόγω του μικρότερου ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ). Αλλά πέρα από αυτές τις μειώσεις προβλέπονται και περικοπές στις πληρωμές μέσω ΕΛΓΑ αλλά και στην επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου.
 
Στην σελίδα 100 της εισηγητικής έκθεσης αναφέρεται ότι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου σημαντικό μέρος των πιστώσεων θα διατεθεί για την κάλυψη δαπανών:
 
• Καταβολής ενισχύσεων στη γεωργία, όπως αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες σε εγγειοβελτιωτικά έργα κ.λπ.
• Καταβολής επιδοτήσεων για την υλοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και προγραμμάτων όπως η εξισωτική αποζημίωση, η πρόωρη συνταξιοδότηση κλπ
• Χορήγησης ενισχύσεων από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων Πολιτικής Σχεδίασης Ανάγκης (ΠΣΕΑ)
• Κάλυψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).