εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συστήματα Χρήσης Γης

0 comments

 

 
Ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο παγκόσμιο χάρτη για τα συστήματα χρήσης γης.
 
 
 
Προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνολικές επιπτώσεις της χρήσης γης στο περιβάλλον, μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Κέντρου για Περιβαλλοντικές Έρευνες Helmholtz (UFZ) δημιούργησε ένα νέο παγκόσμιο χάρτη των συστημάτων χρήσης της γης ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει στην παροχή των κατάλληλων αντιμέτρων.

Με βάση διάφορους δείκτες της έντασης της χρήσης γης, το κλίμα , περιβαλλοντικές και κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες, ορίστηκαν δώδεκα παγκόσμια «αρχέτυπα συστημάτων γης». 

Οι αλλαγές στη χρήση της γης έρχονται με διάφορες μορφές. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις αντικαθιστούν λιβάδια με χορτάρι, τροπικά δάση κόβονται για λιβάδια, στέπες γίνονται καλλιεργήσιμες και πολλά άλλα. 

Οι λόγοι είναι σύνθετοι και οι επιπτώσεις τεράστιες. Οι ζωικοί και φυτικοί πληθυσμοί αλλάζουν, ολόκληρα οικοσυστήματα εξαφανίζονται, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Όμως ό, τι συμβαίνει σε περιφερειακό επίπεδο έχει και παγκόσμιες συνέπειες. 

Προκειμένου να αξιολογηθούν καλύτερα αυτές τις επιπτώσεις και να παραχθούν αποτελεσματικότερα αντίμετρα, οι ερευνητές από το UFZ δημιούργησαν έναν παγκόσμιο χάρτη που προσδιορίζει δώδεκα παγκόσμια μοντέλα χρήσης γης. 
Αυτά περιλαμβάνουν άγονες εκτάσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο, βοσκοτόπια ή συστήματα εντατικής καλλιέργειας. 

Η Γερμανία, για παράδειγμα, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, των Ανατολικών ΗΠΑ και της Δυτική Αυστραλίας εντάσσονται στα «εντατικοποιημένα συστήματα καλλιέργειας» και καλύπτουν περίπου το 5 % της χερσαίας επιφάνειας της Γης. 

Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από υψηλή πυκνότητα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, υψηλές εισροές των αζωτούχων λιπασμάτων, εύκρατο κλίμα, υψηλές αποδόσεις των καλλιεργειών, μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίων στον τομέα της γεωργίας και άλλα.

Το νέο σχετικά με αυτήν την έρευνα είναι το γεγονός, ότι οι επιστήμονες ανέλυσαν σημαντικά στοιχεία και δείκτες από ό, τι είναι κοινό σε παρόμοιες μελέτες. 
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα της χρήσης γης, πάνω από 30 παράγοντες με περισσότερα από ένα εκατομμύριο σημεία δεδομένων υποβλήθηκαν σε επεξεργασία. 

Για παράδειγμα, πριν την διεπιστημονική μελέτη των περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, δεν γνωρίζαμε ποιες περιοχές είχαν αναξιοποίητες δυνατότητες για εντατικοποιημένη καλλιέργεια, ή ποιες περιοχές έχουν ήδη αγγίξει τη μέγιστη δυνατή απόδοση της γεωργικής τους παραγωγής, δήλωσε ο Tomáš Václavík , επιστήμονας και συγγραφέας του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών UFZ . 

Οι πληροφορίες που συνήθως κρύβονται πίσω από την πολυπλοκότητα των δεδομένων τώρα αποκαλύπτεται. Αν είχαμε αναλύσει μόνο τους περιβαλλοντικούς δείκτες, δεν θα είχαμε προσδιορίσει πού υπάρχουν βιώσιμες ευκαιρίες για βελτίωση της απόδοσης.

Αυτή η νέα ανάλυση δείχνει επίσης μια διαφορετική εικόνα της χρήσης της γης από ό, τι οι επιστήμονες είχαν πριν. Η Κίνα, για παράδειγμα, ανήκει σε πέντε διαφορετικά αρχέτυπα. Ήταν εκπληκτικό να δούμε ότι η ένταση και το είδος της χρήσης γης σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, ήταν αρκετά παρόμοια με την κατάσταση στη Δυτική Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, τα μέρη της Κίνας, σε συνδυασμό με ορισμένες περιοχές της Ινδίας και, φυσικά, μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, προσδιορίστηκαν ως «συστήματα εντατικής καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ralf Seppelt, αυτή η αναπαράσταση των συστημάτων της γης μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο, για τις καλλιεργητικές πολιτικές των περιφερειών.

Οι επιστήμονες του UFZ με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο της Βόννης δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Παγκόσμια Περιβαλλοντική Αλλαγή.