εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Στήριξη των Μικρών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

0 comments

 

 
Δεν επαρκούν οι νέες μορφές στήριξης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα πλαίσια της Νέας ΚΑΠ λέει έκθεση του Ε.Κ. 
 
 
 
Την άποψη ότι οι μικρές εκμεταλλεύσεις δεν έτυχαν δίκαιης μεταχείρισης στο πλαίσιο της ΚΑΠ, εκφράζει ο εισηγητής της Έκθεσης σχετικά με το μέλλον των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ε.Ε., Πολωνός Ευρωβουλευτής, κ. Ceslaw Adam Siekierski. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει η έκθεση, και οι καινούργιες μορφές υποστήριξης (π.χ. εξαίρεση από τις απαιτήσεις πρασινίσματος) που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, εξακολουθούν να μην επαρκούν. Τα κύρια εμπόδια, σύμφωνα με την εισήγηση, είναι ο χαρακτήρας του πρώτου πυλώνα (ο οποίος βασίζεται στην αγροτική έκταση και τις ιστορικές αξίες παραγωγής και δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο ανεργίας και εισοδήματος) και οι ελάχιστες απαιτήσεις για την επιλεξιμότητα στο πλαίσιο του δεύτερο πυλώνα.
 
Οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις κατά κανόνα – σύμφωνα με την έκθεση – έχουν τέσσερις πιθανές πορείες δράσης:
 
• ανάπτυξη μέσω επέκτασης και αύξησης της παραγωγής για μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά,
• συνέχιση της δραστηριότητας παράλληλα με τις αλλαγές μέσω διαφοροποίησης της πηγής εισοδήματος, ούτως ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετες κατευθύνσεις παραγωγής που θα αποφέρουν νέο εισόδημα, ή μερική απασχόληση εκτός της εκμετάλλευσης,
• εκκαθάριση ως αποτέλεσμα της μεταβίβασης της γης στις εξελισσόμενες εκμεταλλεύσεις, όταν οι ιδιόκτητες συνταξιοδοτούνται ή αναλαμβάνουν διαφορετικό είδος απασχόλησης,
• παραμονή στην παρούσα μορφή και μετέπειτα μεταφορά της εκμετάλλευσης στην επόμενη γενιά λόγω έλλειψης δυνατότητας απασχόλησης και ύπαρξης άλλης πηγής εισοδήματος.
 
Ο εισηγητής θεωρεί ότι για τις μικρές εκμεταλλεύσεις υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής διάφορων μεθόδων παραγωγής και δράσης, όπως «μικρές επιχειρήσεις» στους άλλους τομείς της οικονομίας, όχι μόνο την προσωρινή μορφή σοσιαλιστικού χαρακτήρα, τυπική για τις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Ως εκ τούτου, πρέπει να βρεθούν εξειδικευμένοι τρόποι παραγωγής, διότι δεν γίνεται να υπάρχει η ίδια παραγωγή και στη μικρή και στη μεγάλη εκμετάλλευση αποφέροντας ικανοποιητικά εισοδήματα. Από την άλλη πλευρά, έχει επίγνωση του ότι μπορεί να αποτελεί και τρόπο ζωής για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν μικρή δραστηριότητα ή «χόμπι» που σχετίζεται με την παραγωγή οικολογικών τροφίμων.
 
Είναι επίσης πεπεισμένος ότι οι μικρές εκμεταλλεύσεις δεν θα αποδίδουν ικανοποιητικά εισοδήματα εάν δεν επικεντρώνονται σε εξειδικευμένες κατευθύνσεις παραγωγής που απαιτούν υψηλή προστιθέμενη αξία. Μεγάλη ευκαιρία αποτελεί η παραγωγή τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με την άμεση πώληση αυτών στο πλαίσιο βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού. Ο εισηγητής διακρίνει επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη δραστηριότητα των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ούτως ώστε να περιορίσουν τις αδυναμίες τους.
 
Ταυτόχρονα έχει επίγνωση του ότι οι εξειδικευμένες κατευθύνσεις της παραγωγής είναι δυνατόν να εισαχθούν μόνο σε ένα μέρος των μικρών εκμεταλλεύσεων. Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη του εισηγητή, είναι σημαντική η δημιουργία καινούργιων θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές στους μη αγροτικούς τομείς της οικονομίας.