εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενημερωτικές Επισκέψεις Κτηνοτρόφων

0 comments

 

Ο Δήμος Ευρώτα, μέσω συγκεκριμένων ενημερωτικών – εκπαιδευτικών επισκέψεων που διοργανώνει, στοχεύει να αναδείξει τις δράσεις που υλοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σχετικά με την ανάπτυξη του αγροκτηνοτροφικού τομέα.
 
 
Οι επισκέψεις του Δήμου Ευρώτα με τους κτηνοτρόφους, έγιναν σε Θήβα, Ανάβρα, Λιβάδι, Ελασσόνα και Λάρισα.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Oκτωβρίου 2013. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους της ΘΗΒΑΣ και την ΑΓΡΟΣΥΝΕΡΓΕΙΑ (που αποτελεί μια δομή ένωσης γεωργών, κτηνοτρόφων , συλλόγου Γυναικών κ.λ.π.). Στη συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις για την προβολή και προώθηση των αγροτικών πρώτιστα μέσω της ανταλλαγής των δυο δομών ΘΗΒΑΣ και ΕΥΡΩΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό οι δυο Δήμοι θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο και στο προσεχές διάστημα θα εξελιχθούν πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Συζητήθηκε ο ρόλος των ΚΟΙΝΣΕΠ ν.4019/2011 ως εργαλείο του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας της ενημερωτικής επίσκεψης (Σάββατο 12 Οκτωβρίου) έγινε επίσκεψη στην Κοινότητα Ανάβρας Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας. Είναι κατά εξοχή κτηνοτροφικό Χωριό με κτηνοτροφικά πάρκα, Δημοτικό Σφαγείο, περιβαλλοντικό πάρκο και κτηνοτροφικό Μουσείο. Στον πολυχώρο της Κοινότητας έγινε από τον Πρόεδρο λεπτομερής ανάλυση του τρόπου ανάπτυξης της ΑΝΑΒΡΑΣ, τις δυσκολίες που υπήρχαν και υπάρχουν. Έγινε ανταλλαγή απόψεων κυρίως για την δομή, την οργάνωση και την λειτουργία των κτηνοτροφικών πάρκων καθώς και του Δημοτικού σφαγείου.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Λιβάδι Ολύμπου στο συνεταιρισμό βοσκών, με στόχο την λειτουργία τυροκομείου στο Δήμο Ευρώτα από κτηνοτρόφους σε συνεταιριστική/συνεργατική βάση.  Έγινε ενημέρωση για τον τρόπο του ξεκινήματος, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στους παραγωγούς. Επίσης για την μέθοδο που επέλεξαν για την διάθεση των τυροκομικών προϊόντων. Η ουσία αυτής της επίσκεψης ήταν να δοθούν απαντήσεις στο αίτημα των κτηνοτρόφων για την λειτουργία τυροκομείου στην περιοχή μας. Τώρα θα αρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των παραγωγών/κτηνοτροφών για μια νέα προοπτική στον κλάδο τους. 

Η τελευταία συνάντηση της τριήμερης επίσκεψης έγινε με το συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων ΘΕΣ-ΓΑΛΑ. Ο πρόεδρος ενημέρωσε εκτενώς τόσο για την ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού, όσο για τον τρόπο λειτουργίας του. Καθοριστικός παράγοντας είναι η συνεργασία, η συνεννόηση και η εμπιστοσύνη των μελών και του Δ.Σ που επισφραγίζεται με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας και ρήτρες. Πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στα σημεία πώλησης παστεριωμένου γάλακτος. 

Τα συμπεράσματα της ενημερωτικής επίσκεψης των κτηνοτρόφων και αγροτών του δήμου Ευρώτα θα ολοκληρωθούν σε συνάντηση με τον Δήμαρχο και με όλους τους αρμόδιους φορείς.