εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

0 comments
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 15 Μαρτίου, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων «ΕΦΕΤ», παραδίδει χρήσιμες συμβουλές για την εξυπηρέτηση του καταναλωτή και την λειτουργία ενός αποτελεσματικού και σύγχρονου συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα.

 

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Στις 15 Μαρτίου του 1983 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή σε ανάμνηση μιας ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος. Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται».

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή υπενθυμίζει για άλλη μία χρονιά ότι η κατανάλωση αγαθών είναι όχι μόνο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ο βασικότερος κρίκος στην οικονομική δραστηριότητα κάθε χώρας. Η τήρηση κανόνων σεβασμού προς τον καταναλωτή και τις πολύπλευρες απαιτήσεις του είναι προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία μέσα από το συναίσθημα της εμπιστοσύνης. Συνεπώς, αφενός η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την υγεία, την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών και αφετέρου οι καταναλωτές οφείλουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να παρεμβαίνουν με τις επιλογές τους στην παραγωγή και κατανάλωση των τροφίμων, να ενημερώνονται υπεύθυνα και να εκπαιδεύονται ορθά για τις τρέχουσες εξελίξεις που τους επηρεάζουν.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, ο Ε.Φ.Ε.Τ. είναι ενεργά παρών στο πλευρό των καταναλωτών με την πολυετή προσφορά του και τις μεγάλες προοπτικές του ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Εξάλλου, ως Φορέας που μάχεται για το δημόσιο συμφέρον, συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, αγωνιζόμενος δίπλα σε όλους τους ευσυνείδητους επιχειρηματίες και εργαζόμενους που συμβάλλουν στη λειτουργία ενός αποτελεσματικού και σύγχρονου συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα.

Σταθερά δίπλα στον καταναλωτή, ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω των επίσημων ελέγχων στον τομέα των τροφίμων και των υλικών σε επαφή με τρόφιμα και της συμμετοχής του σε διεθνή δίκτυα πληροφόρησης, στοχεύει στην πρόληψη, την εξάλειψη ή τη μείωση σε αποδεκτό επίπεδο των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, τη διασφάλιση θεμιτών πρακτικών κατά το εμπόριο των τροφίμων με σημαντικά όπλα την κατάλληλη επισήμανση, την προώθηση ορθών διατροφικών συνηθειών, την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στο χειρισμό τροφίμων και την ενημέρωση των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι ο Ε.Φ.Ε.Τ. δέχεται τις αναφορές πολιτών σχετικά με προβλήματα που εντοπίζουν σε τρόφιμα, όπως και για διατροφικά περιστατικά, στον αριθμό 11717.

Παράλληλα, μέσω των ενημερωτικών του δράσεων, παρέχει συστηματική πληροφόρηση, τόσο για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της διατροφής όσο και για τις εθνικές δράσεις, όπως αυτές της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και των trans λιπαρών, για τις ορθές πρακτικές στο χειρισμό τροφίμων στο σπίτι, για την επιλογή τροφίμων σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, όπως η Σαρακοστή ή το καλοκαίρι.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της Ημέρας Καταναλωτή, ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί όλους τους καταναλωτές να αναπτύξουν συνειδητή συμπεριφορά σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαμόρφωση διατροφικών επιλογών, βασισμένων σε ορθή ενημέρωση για την υγιεινή, τη σύνθεση και τις κύριες θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων.

Αποστολή του Ε.Φ.Ε.Τ. παραμένει η προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών εντός της ελληνικής επικράτειας μέσω της υλοποίησης του προγράμματος επίσημων ελέγχων και της διαρκούς ενημέρωσης έτσι ώστε τα τρόφιμα που καταναλώνονται να πληρούν τις αυστηρότερες δυνατές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας.