εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Aγορά Βοδινού Κρέατος

0 comments

 Αυστηρή προειδοποίηση για την δραματική κατάσταση της αγοράς βοείου κρέατος απευθύνουν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, τονίζοντας πως οι παραγωγοί της Ε.Ε. έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλά περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με τις οργανώσεις θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις στα πλαίσια της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί και η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις αυξανόμενες ευκαιρίες.

Η εν λόγω προειδοποίηση έγινε στις 27 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος στις Βρυξέλλες από την ομάδα εργασίας των Copa-Cogeca για το βόειο κρέας. Συγκεκριμένα, ο πρόσφατα επανεκλεγής πρόεδρος της ομάδας, κ. Pierre Chevalier, τόνισε «Οι παραγωγοί βοείου κρέατος της ΕΕ πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους. Πολλά σφαγεία στα κράτη μέλη αναγκάζονται να κλείσουν. Η κοινοτική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 4,8% το 2012, σε σύγκριση με το 2011, και οι θηλάζουσες αγελάδες κατά 3%. Ενώ νέες εκτιμήσεις του FAO και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα. Οι παραγωγοί βοείου κρέατος της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν χρήση αυτών των αυξανόμενων ευκαιριών».

Προτείνοντας τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση, ο κ. Chevalier, δήλωσε «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της παραγωγής βοείου κρέατος. Η στήριξη στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ θα πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη και η παραγωγή πρέπει να ενθαρρυνθεί μέσω της πριμοδότησης για τις θηλάζουσες αγελάδες.Τα μέτρα διαχείρισης της αγοράς, όπως η παρέμβαση, πρέπει επίσης να βελτιωθούν. Η τιμή παρέμβασης της ΕΕ θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να ληφθούν υπόψη οι υψηλότερες τιμές των εισροών. Οι αγρότες χρειάζονται επίσης ευελιξία ώστε να είναι σε θέση να παράγουν ζωοτροφές στις εκμεταλλεύσεις τους ώστε να αποκτήσουν αυτάρκεια και αυτονομία.

 

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Τα μέτρα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω πρασίνισμα της ΚΑΠ είναι επίσης πάρα πολύ περιοριστικά και απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.Μέτρα πράσινης ανάπτυξης, όπως προτείνονται από τις Copa-Cogeca, που ωφελούν το περιβάλλον και την ίδια στιγμή διατηρούν την παραγωγική ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και την απασχόληση είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν».

Ο κ. Chevalier από τη Γαλλία επανεξελέγη στη συνεδρίαση ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας για διετή θητεία.Επίσης, ο Andrew Foot από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει μια μικτή βοοτροφική και αροτραία εκμετάλλευση και εξελέγη Αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός μια κερδοφόρου τομέα βοείου κρέατος στο μέλλον προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αυξανόμενες ευκαιρίες τηςαγοράς.