εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Aγορά Γάλακτος

0 comments

 Ο ΟΟΣΑ και ο FAO προβλέπουν, ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα αυξηθεί κατά περίπου 30% έως το 2021, έτσι ο τομέας χρειάζεται να είναι ανταγωνιστικός προκειμένου οι αγρότες να χρησιμοποιούν τις ευκαιρίες της αγοράς. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των αγροτών κατάι της αστάθειας της αγοράς και τους βοηθούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές γάλακτος

Αυτή ήταν η δήλωση-κλειδί του Προέδρου της Cogeca, Κρίστιαν Πις, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ της Cogeca για τον γαλακτοπαραγωγικό τομέα στις Βρυξέλλες. Σήμερα ο βασικός ρόλος των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων είναι η υποστήριξη των αγροτών στις ασταθείς αγορές και η δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές για το γάλα τους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά για το γάλα και οι συνεταιρισμοί είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν τους αγρότες να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες, δήλωσε χαρακτηριστικά.   

Οι ευρωπαϊκοί συνεταιρισμοί γαλακτοκομικών προϊόντων επίσης διαδραματίζουν αποφασιστικό και ενίοτε σταθεροποιητικό ρόλο για τις τιμές του τομέα και είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτούν υψηλότερες τιμές για τους αγρότες. Ευρήματα από μια νέα μελέτη που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας επιβεβαιώνουν ότι, όταν οι συνεταιρισμοί έχουν ένα υψηλό μερίδιο αγοράς, οι τιμές του γάλακτος προς τους αγρότες είναι επίσης υψηλότερες και η μεταβλητότητα μπορεί να μειωθεί. Οι συνεταιρισμοί βοηθούν τους γεωργούς να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους και να υπερασπιστούν τα οικονομικά συμφέροντα των γεωργών.

Ως συμπέρασμα του επιχειρηματικού φόρουμ της Cogeca προέκυψε το εξής:

η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και το ενιαίο πλαίσιο της οργάνωσης της αγοράς, κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιτρέπουν στους συνεταιρισμούς γαλακτοκομικών προϊόντων να αυξήσουν το μέγεθός τους, να αποκτήσουν αντισταθμιστική δύναμη και να συμβάλουν σε μια πιο ισορροπημένη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.