εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μετακινήσεις Κοπαδιών Προβάτων

0 comments

 

 
Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας, του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και αποφάσισε να καταγράψει και να μελετήσει την πεζή διαδρομή κοπαδιών από τα ορεινά της Πίνδου προς τα πεδινά – χειμαδιά της Θεσσαλίας.
 
 
 
 
 
Η διαδρομή των κοπαδιών των αιγοπροβάτων από τα ορεινά στα χειμαδιά και το αντίστροφο αποτελεί μια πανάρχαια συνήθεια των βοσκών, η οποία γινόταν με τα πόδια. Σήμερα, ελάχιστοι κτηνοτρόφοι κάνουν τη διαδρομή αυτή με τα πόδια. Οι περισσότεροι μεταφέρουν τα ζώα με φορτηγά.
 
Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας αποφάσισε να παρακολουθήσει την πεζή πορεία του μετακινούμενου κοπαδιού κάποιου κτηνοτρόφου, να καταγράψει και να μελετήσει αυτή τη διαδρομή από τα ορεινά της Πίνδου προς τα πεδινά – χειμαδιά της Θεσσαλίας.
 
Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκε μία εκμετάλλευση 600 προβάτων, που ξεκίνησε την κατάβαση το Σεπτέμβριο, από το ορεινό χωριό Περιβόλι Γρεβενών, προς το χωριό Στεφανόβουνο Ελασσόνας. Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογία Ζωϊκής Παραγωγής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης "Zootechnia".
 
Η καταγραφή έγινε με το σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) και μετρήθηκαν τα εξής: διάρκεια κίνησης των ζώων, διάρκεια στάσης του κοπαδιού και η μέση και η μέγιστη ταχύτητα κίνησης των ζώων. Μελετήθηκαν εννέα διαδρομές, αντίστοιχες με τις στάσεις που πραγματοποίησε ο κτηνοτρόφος σε συγκεκριμένους σταθμούς διανυκτέρευσης του κοπαδιού του.
 
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε, ότι: 

1. Η συνολική απόσταση που διένυσαν τα ζώα κατά την μετακίνησή τους από τα ορεινά, με υψόμετρο 1479 μέτρα, στα πεδινά (261 μέτρα) ήταν 184,7 χιλιόμετρα. Η μέση ταχύτητα του κοπαδιού ήταν 0,88 km/h και η ημερήσια διάρκεια κίνησης των ζώων κυμάνθηκε από 3 ώρες και 37 λεπτά, ως 13 ώρες και 53 λεπτά. Η μέση διάρκεια στάσεων ήταν 17 ώρες και 50 λεπτά.

2. Ο διαθέσιμος βοσκότοπος και η πρόσβαση σε νερό είχαν σημαντική επίδραση τόσο στη διάρκεια της στάσης του κοπαδιού στο βοσκότοπο, όσο και στην ταχύτητα των ζώων, προκειμένου αυτά να εκμεταλλευτούν την βοσκήσιμη ύλη της περιοχής στο έπακρο. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι η πανίδα της περιοχής (λύκοι και αρκούδες) επηρέασαν την συνολική ημερήσια απόσταση που διένυσε το κοπάδι, προκειμένου να καταφτάσει σε πιο ασφαλές σημείο.

3. Η επιλογή της πεζής πορείας μετακινούμενου κοπαδιού προβάτων, ελαττώνει κατά πολύ τα έξοδα της μεταφοράς των ζώων, σε σχέση με τη μεταφορά τους στα πεδινά με φορτηγά.