εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Έκανε η Commission μια Πονηρή Συμφωνία με τη Bayer AG για τη Γλυφοσάτη;

0 comments

 

 

 
Η ΕΕ έκανε μια έξω από τα συνηθισμένα συμφωνία στις 29 Ιουνίου 2016, δίνοντας 18 μήνες περιθώριο στη Bayer, δηλαδή μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017, ώστε η εταιρεία να έχει αρκετό χρόνο για να τοποθετήσει στην ευρωπαϊκή αγορά το υποκατάστατο του Roundup, δηλαδή του εμπορικού σκευάσματος που περιέχει το φυτοφάρμακο γλυφοσάτη (glyphosate).

Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ – WHO), ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανόν καρκινογόνο (probably carcinogen), έγινε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να πουληθεί στην Ευρώπη. Η Commission αγνόησε αυτό τον προσδιορισμό, βασίστηκε σε μια δόλια και αθέμιτη εκτίμηση της ασφάλειας του προϊόντος από τη γερμανική κυβέρνηση και αγνόησε την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δώσουν στη γλυφοσάτη και στο Roundup ένα τεχνητό χρονικό περιθώριο κυκλοφορίας της. 

Στις αρχές του 2016, η Commission συνέστησε την επανέγκριση για άλλα 15 χρόνια της άδειας για τις αμφιλεγόμενες τοξίνες που παράγει η γλυφοσάτη, που είναι γνωστή ως το φυτοφάρμακο που περισσότερο από άλλα τα άλλα χρησιμοποιείται για να σκοτώνει τους σπόρους. Το  Roundup είναι το εμπορικό σκεύασμα, το οποίο διακινούσε η Monsanto σε όλο τον κόσμο, αλλά μετά την εξαγορά της από τη γερμανική Bayer τώρα θα μπορούσε να το διακινεί μια ευρωπαϊκή εταιρεία και στο ευρωπαϊκό έδαφος. Η Commission, ένα αντιδημοκρατικό, αλλά αποφασιστικό μη εκλεγμένο σώμα γραφειοκρατών δήλωσε τότε (στις αρχές του 2016), ότι η θετική της απόφαση βασίστηκε στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EU’s European Food Safety Authority – EFSA), σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε κανένας λόγος για να χαρακτηριστεί η γλυφοσάτη καρκινογόνος. Αυτό συνέβη πριν την απόφαση της Bayer να αγοράσει τη Monsanto.

Το εμπόδιο στην απόφαση της Commission να ανανεώσει για 15 χρόνια την άδεια της γλυφοσάτης βρίσκεται στο γεγονός, ότι η EFSA αρνήθηκε να αποκαλύψει δημόσια τις σχετικές μελέτες για την υγεία και την ασφάλεια της γλυφοσάτης, πάνω στις οποίες βασίστηκε για να εκδώσει τη γνωμοδότηση, ότι η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνος. Ακόμη πιο ανησυχητικό για την αρχική απόφαση της Commission  να ανανεώσει την άδεια ήταν το γεγονός, ότι η απόφαση της EFSA ήταν συνολικά αντίθετη και ενάντια στον προσδιορισμό του Διεθνούς Γραφείου για την έρευνα για τον Καρκίνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer -IARC), ότι η γλυφοσάτη ήταν πιθανόν ένα καρκινογόνο (probable human carcinogen). Αυτό σημαίνει, ότι σε ποσοστό πάνω από 50% προξενεί καρκίνους στον άνθρωπο. Η παρουσία της γλυφοσάτης έχει αποδειχθεί στο πόσιμο νερό ή σε τρόφιμα, τα οποία προέρχονται από καλλιέργειες που ραντίστηκαν με Roundup ή άλλα εμπορικά σκευάσματα, που περιέχουν γλυφοσάτη.

Η Γερμανική κυβέρνηση διαφθείρει την επιστήμη 

Η EFSA βάσισε την αρχική της, στις αρχές του 2016, ανανεωμένη έγκριση για τη γλυφοσάτη σε μια αναφορά του Ινστιτούτου για τη Διαχείριση του Κινδύνου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας (Germany’s Federal Institute for Risk Assessment – BfR), το οποίο με τη σειρά του πήρε την απόφασή του από μια αναφορά της Monsanto και άλλων αγροχημικών βιομηχανιών. Χρησιμοποιώντας την αναφορά της Monsanto, το γερμανικό BfR ήταν αντίθετο με τη γνωμοδότηση για τον καρκίνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία γνωμοδότησε ενάντια στην εμπορική τοποθέτηση στην αγορά από τη   Monsanto της γλυφοσάτης. Το ατράνταχτο στοιχείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ήταν ότι στηριζόταν πάνω σε δημόσια γνωστές επιστημονικές αναφορές, ενώ η Bayer σε μη ανακοινώσιμες αναφορές. 

Η πίεση του κοινού, οι ενστάσεις διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών και ένα αίτημα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρωπαίων πολιτών που ζητούσαν να μπει ένα τέλος στη γλυφοσάτη, καθώς και μια επιστολή σχεδόν εκατό επιστημόνων που ασχολούνται από θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Commission, γνωστής ως DG SANTE αγνοήθηκαν από την Commission.

Το γεγονός, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν «ανίκανα» να δημιουργήσουν την απαραίτητη πλειοψηφία υπέρ της ανανέωσης της άδειας για τη γλυφοσάτη οδήγησε στην τεχνική απόφαση – παραθυράκι που προκατέλαβε τον αρμόδιο Επίτροπο. Προς μεγάλη έκπληξη, ο κ. Ανδριουκαϊτης νομοθέτησε την επέκταση της άδειας για 18 μήνες και όχι για 15 χρόνια που ζητούσε η  Monsanto. 

Η Bayer «καταβροχθίζει» τη Monsanto

Η Commission νομοθέτησε αφήνοντας κατά μέρος την Αρχή της Προφύλαξης, που η ίδια έχει νομοθετήσει, σύμφωνα με την οποία αν ένα προϊόν δεν είναι ασφαλές για τη δημόσια υγεία δεν εγκρίνεται η κυκλοφορία του στην αγορά. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η συγχώνευση των 2 εταιρειών συνιστούν ένα κολοσσό 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέχουν το 29% της αγοράς των σπόρων σε όλο τον κόσμο, που στην πλειοψηφία τους είναι γενετικά τροποποιημένοι και το 24% της αγοράς των εντομοκτόνων και των αγροχημικών.

Για να φανεί πόσο ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση, πρέπει να πούμε, ότι η ChemChina, μια κρατική χημική βιομηχανία της Κίνας αγόρασε την ελβετική εταιρεία αγροχημικών και ΓΤΟ  Syngenta. Αλλά και οι δύο αμερικάνικες εταιρείες -γίγαντες αγροχημικών και ΓΤΟ, οι Dow Chemical and DuPont, συγχωνεύτηκαν τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα είναι, ότι τώρα αυτές οι 3 γιγάντιες πολυεθνικές εταιρείες κατέχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς ΓΤΟ, εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων και κυρίως το 80% της αγοράς Γενετικά Τροποποιημένου Καλαμποκιού.

Η Bayer AG έχει το ελεύθερο για την κυκλοφορία υποκατάστατου και γίνεται αναιδής

Ως προς τη γλυφοσάτη, από την ώρα που ο ΠΟΥ τη χαρακτήρισε ως πιθανή καρκινογόνα ουσία, οι ώρες της είναι μετρημένες. Η συγχώνευση έχει ολοκληρωθεί και στο τέλος του 2017 λήγει η προθεσμία για την κυκλοφορία της στην αγορά. Βεβαίως, η Bayer ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το υποκατάστατό της, ένα γλυφοσινοειδές, ίδιο με τη γλυφοσάτη, αλλά χωρίς το στίγμα του καρκινογόνου. Εκτός από τη Bayer, μετά την εκπνοή της προθεσμίας, και άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν υποκατάστατα της γλυφοσάτης, μια και πλέον δεν θα υπάρχει ο περιορισμός που υπήρχε πριν με το Roundup. 

Πλέον, η πραγματική προστασία του καταναλωτή και η ασφάλεια των τροφίμων είναι μια χαμένη υπόθεση στις Βρυξέλλες. Το τι θα κάνει ο Τραμπ στην προεδρία του σχετικά με αυτά τα ζητήματα θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το δούμε. Τελικά, η Bayer-Monsanto δεν είναι πλέον μια εταιρεία “America First,”αλλά είναι μια κατ’ εξοχήν γερμανική εταιρεία.

Σημείωση: Το κείμενο αυτό αποτελεί μετάφραση από Κ.Μυλωνά του άρθρου του F. William Engdahl, ο οποίος είναι strategic risk consultant and lecturer.