εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βιώσιμη Παραγωγή των Δημητριακών – Πρώτων Υλών

0 comments

 

 

 

Ο τρόπος λειτουργίας των αγροτικών συστημάτων που βασίζονται στα δημητριακά πρέπει να περάσει από την κατάσταση της βιομηχανοποίησης σε μια κατάσταση βιώσιμης αγροτικής παραγωγής. 
 
 
 
 
Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα – κλειδιά μιας συνάντησης ειδικών για την αγροτική παραγωγή, που έγινε από τον Οργανισμό για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) του ΟΗΕ. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2015, όμως διατηρεί την επικαιρότητα της, γι’ αυτό και δημοσιεύουμε τα συμπεράσματά της.
 
Σύμφωνα με τον FAO, η παραγωγή των πρώτων υλών (καλαμπόκι, ρύζι, στάρι) πρέπει να γίνεται με περισσότερο  βιώσιμο τρόπο.
 
Ο FAO εκτιμά, ότι οι καλλιεργητές δημητριακών τα επόμενα 35 χρόνια θα αναγκαστούν να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή καλαμποκιού, ρυζιού και σταριού, κατά 3 δισεκατομμύρια τόνους, δηλαδή μισό εκατομμύριο τόνους περισσότερο από ότι αναμενόταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2013. Και θα αναγκαστούν να το κάνουν με λιγότερο νερό, καύσιμα και αγροχημικά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες έχουν «αδυνατίσει» από την για δεκαετίες εντατικοποιημένη παραγωγή, αντιμέτωποι με ξηρασίες, νέα παράσιτα και ασθένειες και με ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
 
Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν, ότι αυτή η πρόκληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια φιλική προς το περιβάλλον γεωργία που να επιτύχει υψηλότερη παραγωγικότητα με παράλληλη προστασία των φυσικών πόρων, προσαρμοσμένη στην κλιματική αλλαγή και οικονομικές απολαβές προς τις 500 εκατομμύρια μικρής κλίμακας οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 
 
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο καλαμπόκι, στο ρύζι και στο στάρι, γιατί αυτές οι 3 καλλιέργειες είναι θεμελιώδεις για την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, επειδή καλύπτουν το 50% της ενέργειας από την τροφή για όλο τον πληθυσμό της γης. Τα δημητριακά επηρεάζονται, επίσης, από διαφόρους παράγοντες, όπως: η κλιματική αλλαγή από το 1980 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού κατά 23 εκατομμύρια τόνους και του σταριού κατά 33 εκατομμύρια τόνους. Η πράσινη επανάσταση στα δημητριακά έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 3%, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί στο 1% από το 2000 και μετά. Στην Ασία, η υποβάθμιση των εδαφών και το γεγονός ότι η γεωργία στηρίχθηκε στα «τοξινωμένα» εδάφη μιας εντατικοποιημένης γεωργίας μας κάνουν να σκεφτούμε, ότι η επιβράδυνση της παραγωγής αντανακλά την επιδείνωση του καλλιεργητικού περιβάλλοντος.
 
Τα μέλη της συνάντησης του FAO συμφώνησαν, ότι η Γεωργία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην εντατική γεωργία για να αυξήσει την παραγωγή. Οι βελτιωμένες ποικιλίες του καλαμποκιού, του ρυζιού και του σταριού πρέπει να συμβαδίσουν με αυτό που ο FAO αποκαλεί «Προστασία και Ανάπτυξη» (Save and Grow), δηλαδή καλλιεργητικά συστήματα, τα οποία διατηρούν το έδαφος υγιές, βλέπουν ως ένα ενιαίο σύνολο τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, χρησιμοποιούν το νερό πιο προσεκτικά και προστατεύουν τις καλλιέργειες με ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασίτων.
 
Πηγή: All About Feed &Dairy Global – Δεκέμβριος 2015 – Emmy Koeleman