εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσταση Αγοράς Προϊόντων Πτηνοτροφίας

0 comments

 Το υψηλό κόστος εκτροφής συνεχίζει να πιέζει την παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Rabobank. Στη νέα έκθεση της η Rabobank επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πασχίζει να ανταποκριθεί στις σκληρότερες συνθήκες της αγοράς.

«Το παρόν βιομηχανικό μοντέλο της ΕΕ δεν της επιτρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της αγοράς και πρέπει να αναθεωρηθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των επόμενων χρόνων», υπογραμμίζει η τράπεζα στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση της για τα πουλερικά. «Η λύση-κλειδί θα είναι η περαιτέρω ενοποίηση, η διαφορετική διαχείριση και οι προσαρμογές των τιμών στην αλυσίδα των πουλερικών», προσθέτει η Rabobank.  

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας παγκοσμίως συνεχίζει να αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, το οποίο ασκεί πίεση και μειώνει κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους, αλλά και ανάπτυξης του κλάδου σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι διακυμάνσεις στα αναμενόμενα κέρδη είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα για τον κλάδο σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι υπερπροσφορά προϊόντων πτηνοτροφίας στην  αγορά, περιορισμοί των κυβερνήσεων αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, μη ευέλικτες αλυσίδες εφοδιασμού και χαμηλές τιμές στην παραγωγή.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 ίσως αυτή η ασφυκτική κατάσταση να αλλάξει, καθώς θα έχει ομαλοποιηθεί η αγορά. Οι πιο ανταγωνιστικές χώρες ως προς την πτηνοτροφία είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ταϋλάνδη και η Ν. Αφρική, αν και η Ρωσία και η Βραζιλία βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση, επίσης. Η ανάπτυξη του κλάδου στην Ταϋλάνδη τα τελευταία 2 χρόνια ήταν πολύ γρήγορη, ώστε να προλάβει την αυξανόμενη ζήτηση. Αυτό, όμως, είχε σαν αποτέλεσμα την υπερπροσφορά στο εσωτερικό της χώρας πτηνοτροφικών προϊόντων.

Η ΕΕ είναι ένα παράδειγμα περιοχής που είδε οριακή διαρθρωτική μείωση. Οι ΗΠΑ πολύ πρόσφατα ξεκίνησε περικοπές. 

Στην αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βρίσκεται η παγκόσμια πτηνοτροφία, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ακροβατούν στα όρια της βιωσιμότητας. Η σημαντική άνοδος των ζωοτροφών τους τελευταίους μήνες έχει αναγκάσει τις περισσότερες πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να κλείνουν με αρνητικούς ισολογισμούς, ενώ οι μικρότερες βάζουν οριστικά λουκέτο.

Η σημαντική άνοδος των ζωοτροφών τους τελευταίους μήνες έχει αναγκάσει τις περισσότερες πτηνοτροφικές να κλείνουν με αρνητικούς ισολογισμούς, ενώ οι μικρότερες βάζουν λουκέτο.

Πλέον οι πτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος εκτροφής να αυξάνεται όλο και περισσότερο και παράλληλα, οι μεταποιητές να αρνούνται να μετακυλήσουν μέρος αυτής της ανατίμησης στους καταναλωτές, επικαλούμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 2011, οι περισσότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σημείωσαν υψηλές ζημιές, καθώς τους 10 από τους 12 μήνες τα περιθώρια κέρδους τους ήταν αρνητικά.

Την ίδια στιγμή η παγκόσμια αγορά δείχνει έτοιμη να αφομοιώσει υψηλότερες τιμές για τα κοτόπουλα, καθώς οι τέσσερις κυριότεροι εξαγωγείς παγκοσμίως (Βραζιλία, ΗΠΑ, ΕΕ, Ταυλάνδη) υποστηρίζουν πως οι εξαγωγές τους θα συνεχίσουν να διευρύνονται. Το γεγονός όμως ότι η άνοδος αυτή οφείλεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν έχει δώσει τόνο ανάπτυξης στον τομέα.

Στην Ελλάδα, σε συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ έπεσαν στο τραπέζι τα «τρέχοντα» προβλήματα των πτηνοτρόφων και η αναγκαιότητα λήψης έκτατων μέτρων ενίσχυσης, την οποία ασπάστηκε και η πολιτική ηγεσία.

 

Έτσι, στη συνάντηση που μέρος πήραν ο  αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Μόσχος Κορασίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Δημήτρης Μελάς από την πλευρά της πολιτικής ζώνης, ενώ ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Απόστολος Ζιώγας, έθεσε υπ’ όψιν του Αναπληρωτή Υπουργού, σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον πτηνοτροφικό κλάδο. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στο υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των αυξημένων, διεθνώς, τιμών στις ζωοτροφές, στις καθυστερήσεις αδειοδοτήσεων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στις ελληνοποιήσεις πτηνοτροφικών προϊόντων, στη δυνατότητα ενίσχυσης των προγραμμάτων προώθησης πτηνοτροφικών προϊόντων κ.α.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τους πτηνοτρόφους, για τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική πρόταση για την παροχή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης de minimis στην κτηνοτροφία, με προτεραιότητα στην πτηνοτροφία και στη χοιροτροφία.
Σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός τονίζει τα εξής:

«Η ενεργοποίηση του κανόνα de minimis έχει στόχο την ενίσχυση της απαιτούμενης ρευστότητας των κτηνοτρόφων -και ιδιαίτερα εκείνων, όπως οι πτηνοτρόφοι, που δεν τυγχάνουν οικονομικών ενισχύσεων από την ΚΑΠ- για την αγορά ζωοτροφών και τη συνέχιση της λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων τους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, υλοποιώντας την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης και την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανασύνταξη του πρωτογενούς τομέα».