εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευρωβουλή: Η βοήθεια της Κομισιόν στους αγρότες αναποτελεσματική

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τις απόψεις των ευρωβουλευτών, το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα τροφίμων της ΕΕ, την πτώση των τιμών και το υψηλό κόστος δεν είναι αποτελεσματικό. 
 
 
 
Την άποψη αυτή εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan.

Η υπερπαραγωγή γάλακτος, από τότε που καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις της ΕΕ τον Απρίλιο του 2015 προκάλεσε την κατάρρευση των τιμών. Το πακέτο στήριξης € 500 εκ για τους αγρότες της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η Κομισιόν πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και νέα χρήματα για να βοηθήσει τους αγρότες.
 
«Το ερώτημα είναι γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν μας έχουν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου, Czesław Adam Siekierski, κατά τη συζήτηση στο Στρασβούργο. Ο Πολωνός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ (Polskie Stronnictwo Ludowe) δήλωσε ότι η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής ηττηθεί στο να πείσει τη Ρωσία να άρει το εμπάργκο της στις εισαγωγές τροφίμων της ΕΕ. Οι περισσότεροι αγρότες θα τείνουν να αυξήσουν την παραγωγή. Με αυτούς τους σύνθετους εξωτερικούς παράγοντες, τα μέσα που χρησιμοποιούμε ως μέρος του διχτυού ασφαλείας δεν είναι πολύ αποτελεσματικά.
 
Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν έως και κατά 19% το περασμένο έτος, η Αργεντινή και η Βραζιλία έχουν γίνει μεγάλοι ανταγωνιστές χάρη στον αποπληθωρισμό στις χώρες αυτές, και η Κίνα και η Ινδία έχουν τώρα χαμηλή ζήτηση για εισαγωγές τροφίμων. Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια υπαρξιακή απειλή για πολλούς αγρότες στην ΕΕ.
 
Καθώς πολλοί αγρότες δεν βλέπουν πια μέλλον για τον εαυτό τους στον τομέα της γεωργίας, αυτό θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις θα αναλάβουν δράση, κλιμακώνοντας την παραγωγή και εντατικοποιώντας την γεωργική παραγωγή. Αυτό θα είναι το τέλος του ευρωπαϊκού μοντέλου βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, τόνισε.
 
«Τα μέσα που διαχειρίζονται τα επιμέρους κράτη μέλη στην πραγματικότητα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά», δήλωσε ο Πορτογάλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Paolo De Castro. Υπάρχει σοβαρή απειλή εθνικοποίησης μιας κατεξοχήν ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο αντίκτυπος του πακέτου ενισχύσεων που καταβλήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο έχει φθαρεί.
 
Ο Hogan κάλεσε τους ευρωβουλευτές να δώσουν στο πακέτο βοήθειας και σε άλλα μέτρα χρόνο να λειτουργήσουν πριν εκφέρουν γνώμη. Ο Επίτροπος είπε ότι πιέζει, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η Ρωσία να άρει την απαγόρευση για τα προϊόντα χοίρων, καθώς και επισκέπτεται χώρες όπως η Κολομβία, το Μεξικό, το Καζακστάν, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη δημιουργία νέων ευκαιριών στην αγορά.
 
Θέλει, επίσης, να διπλασιάσει τα ανώτατα όρια για τις κρατικές ενισχύσεις σε € 15.000 ανά εκμετάλλευση ετησίως σε προσωρινή βάση για να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη για τη στήριξη των γεωργών τους.
 
Πολλοί ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Αριστερά έριξαν ανοιχτά το φταίξιμο της κρίσης στο Hogan, λέγοντας ότι ο Επίτροπος εφάρμοσε πολιτικές στην αγορά γεωργικών προϊόντων που προκάλεσαν δραματικές συνέπειες για τους ευρωπαίους αγρότες.
 
«Είμαστε σε μια μοναδική κατάσταση σήμερα σύμφωνα με την οποία όλα τα μέλη του κοινοβουλίου είναι σε συμφωνία σχετικά με την κρίση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ωστόσο, εσείς, κύριε Επίτροπε, δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Ενώ τουλάχιστον μπορώ να είμαι ευγνώμων που έχουμε μετακινηθεί από μια κατάσταση άρνησης του Επιτρόπου για κάθε κρίσης στην αποδοχή, τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί δεν πάνε αρκετά μακριά», δήλωσε ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Matt Carthy.
 
Ο Hogan απάντησε ότι μπορεί να αναλάβει δράση μόνο με βάση το πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία του 2013 που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όπου και αποφάσισαν για τις γεωργικές πολιτικές της ΕΕ μέχρι το 2020. «Εξαντλώ όλα τα εργαλεία που μου έχουν δοθεί στα πλαίσια του νόμου και εντός του προϋπολογισμού», είπε.
 
 Πηγή: Henriette Jacobsen | EurActiv.com