εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιλέξιμοι Βοσκότοποι – Δηλώσεις ΟΣΔΕ

0 comments

 

 

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν δάση ή δασικές εκτάσεις βγαίνουν από το σύστημα ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιλέξιμοι βοσκότοποι και να μειώνονται αντίστοιχα και οι εκτάσεις που συμμετέχουν στον υπολογισμό των επιδοτήσεων.
 
 
 
Οι κτηνοτρόφοι, που μέχρι τώρα δήλωναν δασικές εκτάσεις ως βοσκοτόπους κινδυνεύουν με μείωση των χρηματικών ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω αλλαγών στους χαρακτηρισμούς των βοσκοτόπων. Η χώρα μας απειλείται μάλιστα και με πρόστιμα εάν δεν προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έλεγχε αν οι εκτάσεις που δήλωναν οι κτηνοτρόφοι ήταν δασικές. Τώρα με την αναβάθμιση του συστήματος, όσες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες από τα κατά τόπους Δασαρχεία σαν δασικές βγήκαν από τους χάρτες. Αυτό θα φέρει μείωση στα ποσά της εξισωτικής αλλά και στις ενισχύσεις όσων ασχολούνται με βιολογική κτηνοτροφία. Επίσης αν οι κτηνοτρόφοι έχουν εκτατικά δικαιώματα, τα οποία δεν τα καλύπτουν με τις υπόλοιπες εκτάσεις τους και χρησιμοποιούν βοσκότοπους μαζί με τη χρήση ζώων και αυτοί θα δούνε τα ποσά της ενίσχυσης να είναι μειωμένα. 

Ο νόμος 4061 /2012 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», αναφέρει ότι όλες οι εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα και αυτές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες προστατεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και δεν διέπονται από το ειδικό καθεστώς διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας (ως δασικές εποικιστικές εκτάσεις). 
 
Οι βοσκότοποι στις βόρειες χώρες αποτελούνται αποκλειστικά από χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στη χώρα μας μπορεί να επιτρέπεται στα δάση να βόσκουν ζώα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τη δυνατότητα να εισπράττει ένας κτηνοτρόφος ενισχύσεις όταν τα ζώα του βόσκουν σε δασικές εκτάσεις με θαμνώδη και δενδρώδη βλάστηση. Όμως πρόβλημα θα υπάρξει και μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφού ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που θα έχει ο κάθε κτηνοτρόφος δηλωμένα στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων θα πρέπει να βρει και τα ανάλογα εκτάρια βοσκοτόπων (τα δάση εξαιρούνται) για να εισπράξει την επιδότηση. 

Μετά από όλα αυτά φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων θα βρεθεί προ μεγάλων εκπλήξεων την ημέρα της πληρωμής των επιδοτήσεων, αφού το ποσό που θα εισπράξει θα είναι κατά πολύ λιγότερο από αυτό που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης και η εξισωτική αποζημίωση του θα έχει μειωθεί κατά 37,5 %, ενώ το ποσοστό της μείωσης της επιδότησης των βιολογικών εκμεταλλεύσεων δεν μπορεί να εκτιμηθεί μιας που απατούνται σταθεροί κωδικοί και σταθερά στρέμματα. Μπορεί λοιπόν κατά την εφαρμογή της μείωσης της επιλεξιμότητας των στρεμμάτων, οι βιολογικοί κτηνοτρόφοι να μην πληρωθούν καθόλου και να δουν να τους επιβάλλονται και ποινές με ότι αυτό συνεπάγεται.