εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επενδύσεις σε Υποδομές

0 comments

 

 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca κατά την διάρκεια δημόσιας ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την αύξηση των επενδύσεων για βελτίωση των υποδομών και της αποθηκευτικής ικανότητας σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους. 
 
 
 
Όπως επισημάνθηκε από τις δύο οργανώσεις, οι εν λόγω επενδύσεις θα μεγιστοποιήσουν το εμπόριο των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων και παράλληλα θα εξασφαλίσουν την καλύτερη πρόσβαση των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές.
 
Για το θέμα έχει υπάρξει σχετική έρευνα από την Rabobank σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Το 2014, υπήρξε μια μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα συγκομιδή σιτηρών, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2024 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ έγινε κορυφαία εξαγωγική αγορά σιτηρών παγκοσμίως κατά την τρέχουσα περίοδο και θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του εμπορίου στο μέλλον. Η χωρητικότητα αποθήκευσης δεν είναι επαρκής και δεν θα είναι το 2024, εάν δεν ληφθούν μέτρα.
 
Αναφερόμενος στην έρευνα ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά, κ. Max Schulman, δήλωσε: «Η μελέτη είναι πολύ επίκαιρη ενόψει της επιτυχημένης συγκομιδής του τρέχοντος έτους και των δυσκολιών εμπορευματικής διακίνησης που προβλέπονται για τις επόμενες δεκαετίες. Η τάση της παραγωγικότητας σιτηρών επιβεβαιώνει ότι όλο και περισσότερα εμπορεύματα θα μεταφερθούν από την ενδοχώρα. Οι εμπορευόμενοι θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα στα  σημεία συμφόρησης στις υποδομές αποθήκευσης για να επωφεληθούν από το μακροπρόθεσμο δυναμικό και να μεγιστοποιήσουν το εμπόριο σε όλο τον κόσμο. Η χωρητικότητα αποθήκευσης πρέπει να είναι πιο στρατηγική, εάν θέλουμε οι αγρότες να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά».
 
Ακολούθως ο Vito Martielli, αναλυτής για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους της Rabobank, δήλωσε: «Οι υλικοτεχνικές υποδομές της ΕΕ προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες. Η Ανατολική Ευρώπη θα είναι η κύρια περιοχή ανάπτυξης χάρη στις αποδόσεις και τις δυνατότητες των εξαγωγών. Αυτό παρουσιάζει ευκαιρίες για τους μεγάλες παγκόσμιους παίκτες και συλλέκτες της Δυτικής Ευρώπης που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις επιλογές προμηθειών. Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να δουν ανάπτυξη κυρίως στην εσωτερική προέλευση. Οι παίκτες με πανευρωπαϊκές φιλοδοξίες θα πρέπει να αυξήσουν τις ευκαιρίες προμηθειών στην Ανατολική Ευρώπη μέσω των υλικοτεχνικών περιουσιακών στοιχείων, να είναι παρόντες στις χώρες προορισμού στη Νότια Ευρώπη, και να ενισχύσουν την εσωτερική προέλευση στις χώρες τους».
 
Οι Copa-Cogeca απεύθυναν έκκληση να διασφαλιστεί από την Ε.Ε. ότι τα σχέδια αυτά θα συμπεριληφθούν το επενδυτικό σχέδιο Juncker των 315 δισεκατομμυρίων €, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, που θα επιτρέψει την δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Οι Copa-Cogeca εκτιμούν ότι ο γεωργικός τομέας πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο του σχεδίου, δεδομένου ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Ωστόσο, από τις 2000 αιτήσεις που ήδη είναι σε αναμονή, πολύ λίγες ή καθόλου σχετίζονται με τη γεωργία. Αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί, τόνισαν οι δύο οργανώσεις.