εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πτώση του Αγροτικού Εισοδήματος

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, παρατηρείται κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων. 
 
 
 
Την ίδια στιγμή η Eurostat προβλέπει επίσης μείωση κατά μέσο όρο 1,7% των γεωργικών εισοδημάτων στην Ε.Ε. το 2014.
 
Αναλυτικότερα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις Copa-Cogeca, σε δέκα κράτη μέλη, αποκαλύπτει ότι, μετά την ανάκτηση για ενάμιση χρόνο, η εμπιστοσύνη στον γεωργικό τομέα έπεσε κατακόρυφα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο των Copa-Cogeca, η απώλεια της εμπιστοσύνης ήταν διαδεδομένη σε όλες τις χώρες. Με υψηλές τις αγροτικές προμήθειες σε συνδυασμό με το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, καθώς και τις κακές καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων εν γένει πήγαν προς τα κάτω, συμπαρασύροντας την διάθεση των αγροτών. Οι υψηλές τιμές των εισροών ήταν επίσης ένας παράγοντας. Αν και φθηνότερες οι τιμές του πετρελαίου που συνδέεται με τις εισροές, δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μείωση των τιμών παραγωγού.

Η νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παράγει επίσης ανάμικτες αντιδράσεις σε όλες τις χώρες, με τους αγρότες στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πολύπλοκη, υπερβολικά γραφειοκρατική νομοθεσία. Ενώ στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία ήταν πιο θετικοί λόγω περισσότερων επιδοτήσεων, δείχνει η έρευνα. Στη Γαλλία, 4 στους 10 αγρότες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, κυρίως ως αποτέλεσμα του λειτουργικού κόστους και των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών. Στην Ολλανδία οι αγρότες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πτώση των τιμών του χοιρείου κρέατος, ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης των εξαγωγών. Ενώ στη Σουηδία, οι παραγωγοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πολύ χαμηλές τιμές, ιδίως στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και του βοείου κρέατος. Οι Ιταλοί αγρότες ανησυχούν για τους οίνους και την συγκομιδή του ελαιολάδου που επλήγησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2014, πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο στο Βέλγιο (Φλάνδρα), τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία και Ουαλία) και απάντησαν πάνω από 6.600 αγρότες,. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: http://www.copa-cogeca.be/StatisticsandEconomicAnalysis.aspx
 
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιπτώσεις της Ρωσικής κρίσης δεν μπορούσαν να ληφθούν πλήρως υπόψη κατά τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ενώ ο δείκτης της αγροτικής εμπιστοσύνης των Copa-Cogeca μπορεί να προβλέψει μια περαιτέρω επιδείνωση στο μέλλον.
 
Κατά συνέπεια η υποστήριξη στα γαλακτοκομικά, τα οπωροκηπευτικά, το χοίρειο και το βόειο κρέας, των αγροτών της Ε.Ε. που επλήγησαν από την κρίση στη Ρωσία είναι καίριας σημασίας.