εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αφορολόγητο των Κοινοτικών Ενισχύσεων

0 comments

Απορρίφθηκε από τη Βουλή η τροπολογία 17 βουλευτών της ΝΔ για το αφορολόγητο των κοινοτικών επιδοτήσεων, καθώς και μια σειρά άλλων φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες.

Με τη δικαιολογία ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί «αξιολόγηση των συνεπειών της και ποσοτικοποίηση των ενδεχόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» έμεινε τελικά εκτός του νομοσχεδίου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα που ψηφίστηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, χωρίς καν να συζητηθεί, η τροπολογία των 17 βουλευτών της ΝΔ για το αφορολόγητο των κοινοτικών ενισχύσεων.

Με την τροπολογία που κατέθεσαν οι 17 βουλευτές της ΝΔ, ζητούσαν:

– Να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με το αφορολόγητο των μισθωτών.
– Να εξαιρεθούν από τη φορολογία εισοδήματος τα τεκμήρια διαβίωσης.
– Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.
– Να μην φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις.
– Να μην παρακρατούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις.
– Οι αγρότες να εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.

Λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στη Βουλή ότι, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, «δεν είναι δυνατή η αποδοχή της για ένταξη στο παρόν σχέδιο νόμου», αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το «παράθυρο» για ενδεχόμενη ενσωμάτωσή της –όπως και άλλων τροπολογιών που απορρίφθηκαν- σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο.

Στις δικές τους παρεμβάσεις, πάντως, στη Βουλή ορισμένοι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραφαν την τροπολογία υποστήριξαν ότι η πρότασή τους είχε υποβληθεί και είχε γίνει δεκτή από τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του υπεύθυνου αγροτικής πολιτικής, Β. Αποστόλου εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει υπό προϋποθέσεις την τροπολογία.