εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ

0 comments

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλου, στις αρχές του 2015 θα παρουσιαστεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Γεωργίου Λαμπρούλη, σχετικά με την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου –Τυρνάβου στο Νομό Λάρισας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας για ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τον περονόσπορο δήλωσε, ότι στις αρχές του 2015 θα παρουσιαστεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, γιατί είναι εντοπισμένα αυτά τα προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «έχει γίνει αναλογιστική μελέτη, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί και με το ΟΣΔΕ του 2015 που αναμένεται να είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τα μέχρι τώρα, διότι θεμελιώνονται τα δικαιώματα των ενισχύσεων στη γη και στις τρεις κατηγορίες -κτηνοτροφία, δενδρώνες, αρόσιμες εκτάσεις- έτσι ώστε να δούμε σε ασφαλιστικούς κινδύνους ή σε επιμέρους περιπτώσεις πώς μπορεί να συνδράμει ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ. Είναι στο επίκεντρο, θέλω να σας πω, του διαλόγου τέτοια ζητήματα».

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και  του Κανονισμού της ΕΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εάν ρωτάτε αν έχουμε πρόθεση, απόφαση, σκέψη υπολανθάνουσα ή καθαρή ή ανοικτή να παραβιάζουμε τον Κανονισμό, η απάντηση είναι όχι. Οι λογικές «πακέτου Χατζηγάκη», τις οποίες υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όπου έχουμε πρόβλημα, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε βαρύτατους καταλογισμούς που καλούμαστε είτε να τους ανακτήσουμε από τους ίδιους τους αγρότες, είτε να τους μοιραστούν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι».

Με αυτή τη λογική, ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, για ζημιές, όπως αυτές που υπέστησαν οι αγρότες του Δαμασίου και ευρύτερα της Θεσσαλίας από τον περονόσπορο,  «εξετάζουμε αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς με όχημα την αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν προβλεφθεί σοβαροί πόροι για ασφαλιστικές καλύψεις και αποζημιώσεις παραγωγών, ακριβώς ώστε να έχουμε και τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για τέτοιου είδους περιπτώσεις».