εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διεθνές Εμπόριο Κρέατος

0 comments

Αυξημένες κατά 1,7% το 2015, στους 9.9 εκατ. τόνους, προβλέπεται ότι θα είναι οι διεθνείς εξαγωγές βοείου και αρνίσιου κρέατος, σύμφωνα με την τελευταία εξάμηνη έκθεση του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) για τις διεθνείς αγορές κρέατος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αυξημένη ζήτηση προέρχεται κυρίως από την Ασία, ειδικά την Κίνα και το Χονγκ Κόνγκ, ενώ τα κέρδη των κορυφαίων εξαγωγέων, Βραζιλίας και  Ινδίας, αντισταθμίζουν τη μείωση σε ΗΠΑ και Αυστραλία,  εξαιτίας των υψηλών τιμών και της αυξημένης προσφοράς.

Κατά 7% μπορεί να μειωθεί η παραγωγή βοείου κρέατος στην Αυστραλία το 2015, μειώνοντας και τις εξαγωγές κατά 10%. Κατά 3.7%, προβλέπονται να αυξηθούν οι εξαγωγές χοίρειου κρέατος, ύστερα από δύο χρόνια πτώσης, φτάνοντας τους 7,2εκατ. τόνους, κυρίως εξαιτίας της υψηλής ζήτησης στην Κίνα της οποίας οι εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν φτάνοντας τους 1εκατ. τόνους τον επόμενο χρόνο.

Η απαγόρευση στις εισαγωγές που επέβαλλε η Ρωσία θα επηρεάσουν αυτόν τον τομέα εξαγωγών, με τις εισαγωγές στην χώρα να αναμένονται λιγότερες παρά την πρόθεση της να αυξήσει τις εισαγωγές από χώρες όπως η Βραζιλία.  Κατά 3%, στους 2,4εκατ. τόνους αναμένεται ότι θα αυξήσουν τις προμήθειες οι εξαγωγείς χοιρινού των ΗΠΑ, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης από το Μεξικό και την Ασία. Αύξηση 2% προβλέπεται για τις εξαγωγές της ΕΕ, με το εμπόριο να στρέφεται στην Κίνα και την Νότια Κορέα ώστε να περιορίσει την απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς του, της Ρωσίας.

Αύξηση 4,3% προβλέπεται και για τις διεθνείς εξαγωγές κοτόπουλων κρεοπαραγωγής, που αναμένεται να φτάσουν τους 10.9εκατ. τόνους, σαν αποτέλεσμα από τα κέρδη της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Αργεντινής και της Ταϋλάνδης. Η Ρωσία επιχειρεί να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση και επομένως οι εισαγωγές αναμένονται μειωμένες.

Ωστόσο, από τις χώρες που εξάγουν στη Ρωσία, η Βραζιλία και η Αργεντινή φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από την μεγάλη ζήτηση για τα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής τους. Στους 3,3εκατ. τόνους, αύξηση 1,1%., προβλέπεται να αυξηθούν οι εξαγωγές κοτόπουλων κρεοπαραγωγής των ΗΠΑ καθώς οι αποστολές φορτίων στρέφονται προς το Μεξικό, την υπό-σαχάρια Αφρική και την Ανατολική Ασία, μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο.

Πτώση κατά 1,4%, στους 58,7εκατ. τόνους, αναμένεται να σημειώσει η παγκόσμια παραγωγή βοείου και αρνίσιου κρέατος ενώ το χοιρινό και τα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,1% και 1,15% αντίστοιχα, στους 11,8 εκατ. τόνους και 87,3εκατ. τόνους. Η κατανάλωση αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τάση, με το βόειο και αρνίσιο κρέας να μειώνονται 1,6%, ενώ το χοίρειο και τα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής να αυξάνονται κατά 1,2%. Η συνολική παραγωγή θα αυξηθεί με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από την κατανάλωση, στο 0,7% και 0,5% αντίστοιχα.

Μείωση 2%, στους 10,9εκατ. τόνους, αναμένεται να είναι η παραγωγή βοείου και αρνίσιου κρέατος των ΗΠΑ το 2015, εξαιτίας των λιγότερων σφαγίων.

Ωστόσο, η παραγωγή χοιρινού και κοτόπουλων κρεοπαραγωγής αναμένεται να έχει θετική ανάπτυξη. Η παραγωγή χοιρινού των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%, στο ρεκόρ των 10.9εκατ. τόνων, χάρη στον αυξημένο αριθμό σφαγίων και του βάρους τους, παρά την σημαντική επίδραση του ιού επιδημικής διάρροιας των χοίρων (PEDv) νωρίτερα φέτος. Η παραγωγή κοτόπουλων κρεοπαραγωγής της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% στους 17,8εκατ. τόνους, εξαιτίας των περισσότερων σφαγίων, του αυξημένου βάρους τους και της μεγαλύτερης ζήτησης, δεδομένου της ανταγωνιστικότητας της τιμής των κοτόπουλων κρεοπαραγωγής σε σύγκριση με τα κόκκινα κρέατα.