εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στο Ρωσικό Εμπάργκο

0 comments

 

 
Η Ελβετία απορρίπτει αιτήματα ευρωπαϊκών εταιρειών για παράκαμψη του ρωσικού εμπάργκο, η Κομισιόν δίνει έκτακτη ενίσχυση και σε παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ οι ρωσικές αρχές αίρουν το εμπάργκο σε ορισμένα είδη διατροφής.
 
 
 
Ηχηρό όχι είπε η Ελβετία σε Ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων που προσπάθησαν να παρακάμψουν την ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες, χρησιμοποιώντας την ετικέτα «ελβετικής προέλευσης», σύμφωνα με την Wall Street Journal.
 
Η Ελβετία εξαιρείται από τα αντίποινα της Ρωσίας, επειδή δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της χώρας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας νωρίτερα αυτό το έτος, και τη συνεχή υποστήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστικές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
 
Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων της ΕΕ αναζήτησαν τρόπους παράκαμψης της ρωσικής απαγόρευσης εξαγωγών μέσω της Ελβετίας, δήλωσε στις 19 Αυγούστου το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Επεσήμανε ότι απέρριψε αιτήματα παραγωγών φρούτων, λαχανικών και τροφίμων, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
 
Η Ελβετία οφείλει να πιστοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων για λόγους υγείας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει, εάν τα προϊόντα αυτά μεταποιούνται εκτός των συνόρων της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Jurg Jordi.
 
Προηγουμένως, η Ελβετία έχει ήδη δεσμευθεί να εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να παρακάμψει τις κυρώσεις των δυτικών χωρών.
Είναι προφανές ότι η Ελβετία μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις της προς τη Ρωσία στο σημερινό πλαίσιο. 
 
Ενισχύσεις στα γαλακτοκομικά
 
Έκτακτη ενίσχυση, μέχρι το τέλος τους χρόνου, αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους ευρωπαίους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως βούτυρο, γάλα σε σκόνη και συγκεκριμένους τύπους τυριού, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την οικονομική ζημία που θα υποστούν από τις κυρώσεις της Ρωσίας.

H Κομισιόν θα καλύψει πλήρως το κόστος συντήρησης των προϊόντων αυτών για τους επόμενους 3-7 μήνες όσο χρειάζεται μέχρι να εξευρεθούν νέες αγορές για τη διάθεση των προϊόντων. Ειδικά ο τομέας των εξαγώγιμων τυριών από την Ευρώπη στην Ρωσία φαίνεται να υφίσταται ζημία 1 δισ. ευρω.

Ήδη η επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ρωσίας έχει αρχίσει η πλήττει τον τομέα των γαλακτοκομικών κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές και στη δραματική μείωση των εξαγωγών. Τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή, θα παρουσιάσει στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβουλίου την έκθεση εκτιμήσεις κίνδυνου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα , των επιπτώσεων του Ρωσικού εμπάργκο.
 
Μερική άρση εμπάργκο από Μόσχα

Αίρουν οι ρωσικές αρχές το εμπάργκο σε ορισμένα είδη διατροφής που εισάγονται από δυτικές χώρες και είναι δύσκολο να υποκατασταθούν με άλλα, ενώ παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών.
 
Συγκεκριμένα, αίρεται η απαγόρευση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα ιχθύδια σολομού, τον πατατόσπορο, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Αυγούστου αφορά σχεδόν όλα τα κρέατα, τα ψάρια και τα τυροκομικά προϊόντα. Ωστόσο οι Ρώσοι παραγωγοί και οι έμποροι έχουν διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις αυτές θεωρώντας ότι τους πλήττουν δυσανάλογα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε δηλώσει ότι η Μόσχα σχεδίαζε να άρει ορισμένες από τις απαγορεύσεις, κυρίως αυτές που αφορούν προϊόντα κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή αλλεργίες.