εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόστιμα στις Πτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις

0 comments

 

 
Αναστολή καταβολής μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στα πρόστιμα για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
 
 
 
Μικρή ανάσα δίνει στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για αναστολή μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου της καταβολής των προστίμων-μαμούθ συνολικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ που επέβαλε πριν από μερικές εβδομάδες η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος του Εφετείου έκανε δεκτή την αίτηση των επιχειρήσεων για «πάγωμα» στο 100% του επιβληθέντος προστίμου».

Στις 15 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί η αίτηση αναστολής της ποινής που έχουν καταθέσει οι επιχειρήσεις.

Με την προσωρινή, έστω, αναστολή οι πτηνοτροφικές γλυτώνουν την άμεση χρεοκοπία ωστόσο η πραγματική «μάχη» θα δοθεί από το Σεπτέμβριο και μετά. Συγκεκριμένα, στις 15 του μήνα έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί η αίτηση αναστολής της ποινής που έχουν καταθέσει οι επιχειρήσεις ενώ μένει να οριστεί και η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχουν υποβάλει οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Yπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Ιουνίου είχε κρίνει «ένοχες» 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς με κυριότερη κατηγορία ότι για 14 χρόνια καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης και κατένειμαν την πελατεία, με στόχο τον καταμερισμό της αγοράς.
 
Καθοριστικό ρόλο στην αναστολή καταβολής των προστίμων έπαιξε η παρέμβαση της Περιφέρειας, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου της, καθώς το Δικαστήριο, πείστηκε από τους πρόσθετους λόγους που παρέθεσε στο υπόμνημά της η Περιφέρεια και η απόφαση αναστολής, αφορά τόσο το σύνολο του επιβληθέντος προστίμου, αλλά επικουρικώς και για μικρότερο ποσοστό.
 
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, δια της πληρεξούσιας δικηγόρου κ. Γ. Τατάγια, παρενέβη στις 29 Ιουλίου στην εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής του "Πτηνοτροφικού Συλλόγου Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ", της "ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ" και στις 30 Ιουλίου υπέρ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.

Ο πρώην βουλευτής, Βαγγέλης Αργύρης, τόνισε ότι η πτηνοτροφία έπεσε θύμα ενός ανθρώπου (υπονοώντας ότι αυτός βρίσκεται στην επιτροπή ανταγωνισμού) και ο οποίος εξαίρεσε από το καρτέλ μόνο μία μεγάλη επιχείρηση της χώρας. Μάλιστα προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει οικονομικός πόλεμος με στόχο να πληγεί το φρέσκο κοτόπουλο όπως συνέβη πρόσφατα με το φρέσκο γάλα.