εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιμετώπιση του Καταρροϊκού Πυρετού

0 comments

 

 
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) θεωρεί, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.
 
 
 
Η ΕΔΟΚ, μετά από αίτημά της, συμμετείχε δια του Προέδρου της και δια επιστημονικού της συνεργάτη στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουκουλόπουλου, του Γενικού Γραμματέα κ. Κορασίδη και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να χαραχθεί εθνική πολιτική και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον θέμα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων.
 
Στη σύσκεψη τέθηκε ότι θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ να αποφασίσει άμεσα αν θα γίνουν ή όχι οι εμβολιασμοί. Στην περίπτωση που γνωμοδοτήσει να γίνουν, θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συνταχθεί στην συνέχεια ο σχετικός φάκελος για εμβολιασμούς προκειμένου να αποσταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε. διότι τα εμβόλια αυτά είναι 100% επιδοτούμενα.
 
Δεδομένου ότι το νόσημα αυτό έχει επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αποτελεί πολύ σοβαρό πλέον πρόβλημα για την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα για την αιγοπροβατοτροφία είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και πολιτική εκκρίζωσης.
 
Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας και είναι έντονη η ανησυχία από την πλευρά των κτηνοτρόφων για τη σοβαρή μείωση της πρωτογενούς παραγωγής (γάλα και κρέας) η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εισοδήματος των παραγωγών, το οποίο ήδη βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης, όπως και επίσης επηρεάζει αρνητικά κατά τον ίδιο τρόπο και τους υπόλοιπους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας.
 
Η ΕΔΟΚ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του νοσήματος και θα αναλάβει, όποτε χρειαστεί παρόμοιες πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εν τω μεταξύ αυξάνονται τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου διαπιστώνονται και νέες εστίες, που υποδηλώνουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο ιός επεκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια, δίδοντας χαριστική βολή σε πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που είχαν πληγεί και από την ευλογιά. Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία ότι σε περίπτωση που η χώρα τεθεί σε καραντίνα θα υπάρξει κίνδυνος στις εξαγωγές.

Ο ΣΕΚ συνοδευόμενος από τους καθηγητές κ Γεωργούδη Ανδρέα, Γενετιστή και τον κ. Σπυρίδωνα Κρήτα, καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού νοσήματος η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση του εμβολίου όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. (π. χ. Ισπανία) η οποία μπορεί παράλληλα να συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού.
 
Το Προεδρείο του ΣΕΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη που έχει η ασθένεια γιατί όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν κρούσματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα συνολικά της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει πολιτική εκκρίζωσης.
 
Κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με την πρόοδο του νοσήματος και ζήτησαν επίσης να υπάρξει:
 
-Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων.
-Άμεση αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων τόσο για τα ζώα που πέθαναν όσο και για αυτά που πρέπει να θανατωθούν καθώς και ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού των ζώων.
-Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων
-Άμεση κατάρτιση σχεδίου αξιολόγησης κινδύνου
 
Παρά τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας που δόθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες έντονη είναι η ανησυχία από την πλευρά των κτηνοτρόφων για τη σοβαρή μείωση της παραγωγής γάλακτος, η οποία όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει και την παραγωγή τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας και κατ΄ επέκταση το εισόδημά τους.
 
Από την πλευρά του υπουργείου έγινε ενημέρωση για την μέχρι σήμερα εξέλιξη του νοσήματος. Παράλληλα σε ότι έχει σχέση με τη χρήση εμβολίων τόνισαν ότι θα εξεταστεί προσεκτικά:
 
-Ο τρόπος εφαρμογής
-Η διαθεσιμότητα
-Επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής και ενδεχόμενες επιπτώσεις
 
Υπογράμμισαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα καταπολέμησης των εντόμων (σκνίπες) που είναι φορείς μετάδοσης του νοσήματος και θα είναι σε επαφή με το ΣΕΚ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.